Викрито схему, яку організували посадовці Енергетичної митниці ДФС України/ Фото

Понеділок, 19 грудня 2016, 11:47
Прокуратура оголосила про підозру митнику та трьом брокерам у хабарництві на понад 800 тис. грн.
Викрито схему, яку організували посадовці Енергетичної митниці ДФС України/ Фото

Прокуратура та поліція повідомили нові подробиці резонансної справи. Нагадаємо, що піідприємство розробило злочинну схему безакцизного ввезення в Україну скрапленого газу.

Як розповів  начальник відділу прокуратури області Ігор Чуб, завозили його під приводом реалізації виключно для соціально-побутових потреб населення, що давало можливість не сплачувати акцизний податок. Однак, як з'ясувалося, газом торгували в роздрібній мережі автозаправних станцій.

За попередніми даними, посадовці Енергетичної митниці та митного посту дозволяли імпортерам проходити спрощену процедуру розмитнення.
Силовики провели обшуки офісних приміщень та за місцем мешкання осіб, причетних до незаконної діяльності, у Харківській області та м. Києві.
Трьом брокерам - учасникам злочинної схеми, інкримінується пособництво в одержанні службовою особою неправомірної вигоди в особливо великому розмірі (ч.5 ст.27, ч.4 ст.368 КК України).
Свою лояльність митники оцінили в 1 долар США за одну тонну імпортованого газу.
Наразі встановлено, що гроші перераховувалися на банківську картку митника, яку він відкрив на ім’я свого родича. Сума перерахованих коштів за період з березня по грудень поточного року склала 837 тис. грн.
Підозрювані затримані у порядку ст.208 КПК України. Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу, - повідомили в прокуратурі.

Як повідомили у поліції, слідчі Головного Управління поліції Харківської області, співробітники прокуратури Харківської області та оперативники Департаменту захисту економіки Нацполіції викрили схему, яку організували посадовці Енергетичної митниці ДФС України та комерційні структури-імпортери скрапленого газу. За документами газ завозився для соціально-побутових потреб населення, а фактично реалізовувався на заправних станціях. Наразі у Харківській області та Києві на митницях, а також у фігурантів справи проводяться обшуки.

Слідчим управлінням Головного управління Нацполіції у Харківській області було відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364-1 (Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми) та ч.2 ст. 369-2 (Зловживання впливом) Кримінального кодексу України.

На даний час сума збитків становить понад 42 мільйони гривень.За попередніми даними, упродовж 2015 року та по теперішній час на митну територію України з території Російської Федерації імпортовано скрапленого газу на суму понад 612 мільйонів гривень – нібито для соціально-побутових потреб.

 
 
 
comments powered by HyperComments