У Харкові збиралися підірвати пам'ятник УПА. Не змогли

Понеділок, 25 червня 2018, 12:20
Співробітникам СБУ вдалося попередити підрив пам'ятника УПА.
У Харкові збиралися підірвати пам'ятник УПА. Не змогли

Співробітники контррозвідки Служби безпеки України під процесуальним керівництвом прокуратури змогли попередити у Харкові терористичний акт біля пам’ятника УПА. Як повідомляють в прес-службі СБУ, його замовили російські спецслужби.  

Оперативники змогли задокументувати, що російські куратори мали намір здійснити низку терористичних актів на території Харківської області. Для цього вони хотіли використати членів так званої військово-політичної групи «Харьковское движение сопротивления». 

Її учасники з 2014 року спеціалізуються на підриві національних пам’ятників, офісів українських патріотичних організацій та особистого транспорту їх представників. Вони проводять розвідувальну діяльність та розповсюджують серед харків'ян антиукраїнські, сепаратистські та екстремістські матеріали.  

Було виявлено, що з квітня 2018 року спецслужби Російської Федерації відновили фінансування діяльності ВПГ «ХДС» для того, щоб її представники проводили території Харкова терористичну діяльність. Одній учасниці дали завдання підірвати пам’ятник воїнам УПА, використавши при цьому саморобний вибуховий пристрій. 

Зловмисниця була затримана СБУ згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. У той момент вона закладала вибухівку під пам'ятник. За місцем проживання учасниці групи була вилучена символіка терористичних організацій «Д/ЛНР». 

Затриманій оголосили про підозру в скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 258 КК України. Тривають слідчо-оперативні дії, спрямовані на виявлення інших осіб, причетних до організації та вчинення даного злочину. 

comments powered by HyperComments