Уперше в офіційних документах ООН Росію визнали державою-окупантом

Середа, 16 листопада 2016, 09:56
У вівторок, 15 листопада, у Третьому комітеті Генеральної Асамблеї ООН було ухвалено резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)".
Уперше в офіційних документах ООН Росію визнали державою-окупантом

Підтримали документ 73 держави, проти голосували 23, 76 утримались, повідомляється на офіційному сайті ООН. Варто відзначити, що співавторами резолюції стала 41 держава-член ООН.

Основним досягненням даного документу є те, що уперше в офіційних документах ООН Російська Федерація визнана державою-окупантом. Крім того,Автономна Республіка Крим та місто Севастополь  визнаються тимчасово окупованою територією. Прийнята резолюція підтверджує територіальну цілісність України та невизнання анексії українського півострова.

В документі є заклик до Росії надати міжнародним правозахисним механізмам, в тому числі Місії ООН з моніторингу за дотриманням прав людини в Україні, безперешкодний доступ на територію Криму з метою забезпечення моніторингу ситуації з правами людини.

Також в резолюції міститься заклик до Управління Верховного комісара ООН з прав людини підготувати окремий тематичний звіт щодо ситуації на півострові.

У грудні 2016 р. заплановане затвердження ухваленої резолюції на пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН.

Як писала "Справжня Варта", Міжнародний кримінальний суд (Гаазький трибунал) вважає, що ситуація в аннексованому Криму - це міжнародний збройний конфлікт між Україною і Росією.

comments powered by HyperComments