«Справа податківців» має ознаки державного свавілля та потроху перетворюється на спектакль - Адвокат

Неділя, 10 листопада 2019, 09:31
«Справа податківців» і екс-міністра Олександра Клименка була елементом піару для колишнього глави військової прокуратури Анатолія Матіоса.
«Справа податківців» має ознаки державного свавілля та потроху перетворюється на спектакль - Адвокат

Про це на прес-конференції в «Українських Новинах» сказав адвокат Олександр Дульський, який представляє інтереси 9 людей, яким пред'явлені звинувачення у цій справі.

«Ця справа є цікавою, складною та безперспективною для України. Проблема була лише в тому, що Апеляційний суд визначив підсудність Дніпровського суду, а справа слухається в Печерському. Зважаючи на цю обставину, можна сказати, що це порушення права на доступ до суду, встановленого законом», - сказав він.

За його словами, це порушення права на справедливий суд – стаття 6 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

«Тому що відсутність можливості слухати справу в тому суді, який встановив закон – є автентичним розгляду справи на стадіоні або на вулиці.  Це є ознакою державного свавілля. І сьогодні ця справа потроху перетворюється на спектакль. Тому що на останню виставу цього спектаклю не прийшли прокурори. Військові прокурори не забезпечили участь жодного із прокурорів групи, сказав Олександр Дульський.

Він підкреслив, що така ситуація викликала необхідність запитати у Військової прокуратури – чому жоден із представників не прийшов в зал судового засідання? На думку адвоката, це є очевидно свобода прокурора від самовикриття.

«Сьогодні в такому складі, в якому слухається цей процес, закінчити справу неможливо. Деталізуючи умови цього кримінального провадження, я хотів би сказати, що ніколи ні Олександру Клименку, ні жодному податківцю в Україні не було повідомлено про підозру у спосіб, який визначений Кримінально-процесуальним кодексом. Ніхто не набув процесуального статусу підозрюваного», - додав він.

Олександр Дульський вважає, що правовими наслідками такого державного свавілля є очевидна недопустимість всіх зібраних по справі доказів.

«Оскільки по закону такі докази вважаються зібраними внаслідок істотного порушення прав людини і основоположних свобод», - сказав він.

Адвокат повідомив, що жодного податківця, якого нібито підозрювали в тому, що він «розікрав разом з Януковичем і Клименком державний бюджет України», не шукає міжнародна кримінально поліція.

«Тобто, канали Інтерполу не шукають кожного.  І всі ці обставини вже встановили українські суди. Суди встановили і відсутність повноважень прокурорів до здійснення судового розслідування і нагляду. Суди встановили необгрунтованість накладених арештів на майно податківців. Суди також становили необхідність повернення їм застави. І нарешті – суди встановили недопустимість доказів, які зібрані військовими прокурорами», - сказав він.

comments powered by HyperComments