Хакерська атака на Україну: як уберегти свій комп'ютер

Вівторок, 27 червня 2017, 21:36
В Україні почали розслідування несанкціонованого втручання в роботу комп'ютерів.
Хакерська атака на Україну: як уберегти свій комп'ютер

За фактом масштабної хакерської атаки поліція порушила кримінальну справу, повідомляє «Справжня Варта».

«За фактом несанкціонованого втручання в роботу комп'ютерів або автоматизованих мереж розпочато кримінальне провадження за ст. 361 Кримінального кодексу України. Зараз працюють фахівці Департаменту кіберполіції, Служби безпеки України та інших профільних служб, щоб встановити причини і спроби ураження комп'ютерних мереж за допомогою шкідливого програмного забезпечення», – йдеться у повідомленні Міністерства внутрішніх справ України.

Також в МВС зазначили, що інформація про ураження комп'ютерних систем державних і приватних організацій, а також рядових користувачів комп'ютерних мереж продовжує надходити.

«У разі виявлення підозрілих операцій на комп'ютері радимо повідомити про це в поліцію для негайного реагування», – кажуть в МВС.

Департамент кіберполіції оприлюднив рекомендації по боротьбі з масштабною вірусною атакою, якої зазнала Україна.

«Кіберполіція радить в разі виявлення порушень в роботі комп'ютерів, що працюють в комп'ютерних мережах, негайно від'єднати їх від мереж (як мережі Інтернет, так і внутрішньої мережі). З метою запобігання випадкам несанкціонованого втручання в роботу (в залежності від версії Windows) встановити патчі з офіційного ресурсу компанії Microsoft. Крім того, потрібно переконатися, що на всіх комп'ютерних системах встановлене антивірусне програмне забезпечення, яке функціонує належним чином і використовує актуальні бази вірусних сигнатур. За необхідності потрібно встановити і оновити антивірусне програмне забезпечення», – рекомендує спікер Нацполіціі Ярослав Тракало.

Для зменшення ризику зараження слід уважно ставитися до всієї електронної кореспонденції: не завантажувати і не відкривати додатки в листах, які надіслані з невідомих адрес. У разі отримання листа з відомої адреси, який викликає підозру щодо його змісту, варто зв'язатися з відправником і переконатися у факті відправлення листа.

Кіберполіція радить також зробити резервні копії всіх критично важливих даних.

За попередньою інформацією, відбулося втручання у функціонування комп'ютерних мереж шляхом поширення шкідливого програмного забезпечення, яке використовує недавно виявлені вразливості ОС Windows, а саме протоколу SMB.

За словами Ярослава Тракала, після звернень компаній, які зазнали атак, на місце виїжджають фахівці Департаменту кіберполіції та інших профільних служб.

Як повідомляла «Справжня Варта», 27 червня сталася масштабна хакерська атака на сервери українських державних установ і фінансових компаній. Хакери вимагають за відновлення одного комп'ютера 300 доларів.

 

 

comments powered by HyperComments