У Чорнобильскій зоні буде заповідник

Вівторок, 26 квітня 2016, 18:45
Україна взялася відроджувати території, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок техногенної катастрофи.
У Чорнобильскій зоні буде заповідник

«Першим важливим кроком» до цього буде створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. Відповідний указ підписав Президент України Петро Порошенко.

«Новостворений біосферний заповідник стане однією з найбільших природоохоронних установ України, загальною площею 227 тисяч гектарів. Він розташований на території Іванківського і Поліського районів Київської області в межах зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення», — повідомляє прес-служба голови держави.

Документ створено задля «збереження в природному стані найбільш типових природних комплексів Полісся, забезпечення підтримки та підвищення бар'єрної функції Чорнобильської зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення, стабілізації гідрологічного режиму та реабілітації територій, забруднених радіонуклідами, сприяння організації та проведенню міжнародних наукових досліджень», а також з урахуванням Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» та відповідно до статті 53 Закону України «Про природно-заповідний фонд України». З цією метою вказана територія буде окремо фінансуватися та керуватися. Відповідні доручення Кабміну також містяться в указі.

Нагадаємо, аварія на ЧАЕС сталася 30 років тому. З 2003 року 26 квітня — Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф проголошено Генеральною Асамблеєю ООН у 2003 році.

comments powered by HyperComments