Українці стануть татарами

Четвер, 5 травня 2016, 16:06
До роковин геноциду кримських татар — початку депортації 18 травня 1944 року — відбудеться всеукраїнська акція.
Українці стануть татарами

Як передає УНІАН, про це під час прес-конференції повідомила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова. Вона зауважила, що кампанія відбудеться під гаслом: «Я пережив геноцид» і спрямована на інформування про «злочин, який відбувся в історії».

«Але я не можу не проводити паралелей із сьогоднішнім днем. Адже те, що сьогодні відбувається стосовно кримських татар, — це так само злочин», — сказала вона і додала, що окупаційна влада Криму обрала для себе шлях «вичавлювання» кримських татар.

Кампанія складатиметься з кількох частин. Перша — «Я пережив геноцид» — передбачає встановлення близько 300 білбордів і сітілайтів із зображенням 10 світлин свідків подій 1944 року. «Це бабусі та дідусі, які живуть в Криму. Це 5 жіночих і 5 чоловічих облич, різних за своєю зовнішністю. Вони представляють різні регіони Криму: від південного узбережжя до степової частини Криму», — сказала вона. Також підготовано п’ять відеороликів. Їх планується транслювати кілька разів 18 травня. 

Своєю чергою член Меджлісу кримськотатарського народу, головний редактор інтернет-видання QHA Гаяна Юксель наголосила, що нині та біда, яка «прийшла в будинки кримських татар в 1944 році, повторюється». Вона повідомила, що Меджліс спільно з українським урядом готує комплекс заходів до Дня пам’яті жертв депортації.

Частиною заходів є кампанія «18 травня ми всі – кримські татари». Відбудеться частина заходів на материковій частині України (у Києві, Львові, Мелітополі, Харкові, Генічеському районі Херсонської області).

Також трагічну дату вшанують у кримськотатарській діаспорі, зокрема, у Туреччині (Анкара, Стамбул), Німеччині, Канаді та США. Крім того, Меджліс звернеться до кримських татар, що залишились на території півострова, із закликом вшанувати жертв депортації. Також Юксель повідомила, що 18 травня о 19:00 у Києві на Майдані Незалежності відбудеться жалобний мітинг та акція «Запали вогник у своєму серці».

«Плюс офіційні заходи, реквієм, куди буде запрошений український політикум, представники кримськотатарського народу», — додала вона.

Крім того, Юксель закликала о 12:00 18 травня оголосити хвилину мовчання в пам’ять про жертв депортації.

comments powered by HyperComments