Чому націоналісти приділяють все більше уваги екологічним питанням - Олег Ширяев

П'ятниця, 30 грудня 2016, 11:51
Зацікавлення правих рухів екологічною проблематикою є одним зі світових трендів, який притаманний і Україні
Чому націоналісти приділяють все більше уваги екологічним питанням - Олег Ширяев

Екологічна складова націоналізму має дуже великі перспективи, - таку думку висловив лідер ГО "Східний Корпус" Олег Ширяев у своєї статті на фейбуці.

" Сьогодні екологічними проблемами переймається все більше число пересічних громадян — тих, хто безпосередньо з ними зустрічається. Люди самоорганізовуються, захищаючи своє право дихати чистим повітрям, пити незабруднену воду, насолоджуватися зеленню лісів. Активісти з різним міст координують свої дії, обмінюються досвідом. Так виникає абсолютно щирий, народний протест проти екологічної безвідповідальності влади і бізнесу. Націоналісти просто зобов'язані підтримувати цей протест. Адже на кону — і здоров'я нинішнього покоління, і те, як буде виглядати Україна в майбутньому ", - пише Ширяев.

Повний текст.

"НАЦІОНАЛІЗМ І ЕКОЛОГІЯ

Зацікавлення правих рухів екологічною проблематикою є одним зі світових трендів. Не стоять осторонь цього тренду і сучасні українські націоналісти. Для цього є низка причин.

Почнемо з того, що націоналіст — це людина цілісного і гармонійного світогляду. Закономірно, що така людина не може стояти осторонь різноманітних негараздів, свідками яких є — будь то нищення архітектурних пам'яток забудовниками чи проблеми довкілля.

Але існує і низка інших причин, чому націоналісти приділяють все більше уваги екологічним питанням.

Турбота про інтереси нації повинна бути всеоб'ємною. Наприклад, не можна дбати про національну безпеку і суверенітет, але ігнорувати економічні проблеми. Як і навпаки: не можна займатися господарством, але заплющувати очі на речі, що є викликом для самого політичного існування держави. Те ж саме стосується екології.

Чисте довкілля — це одна зі сфер національних інтересів. Народ залежний від екологічної ситуації. Екологічні негаразди — це виклик фізичного здоров'ю громадян й індикатор моральної кризи усього суспільства. Тому серед оперативних завдань націоналістичного руху має неодмінно стояти реагування на найбільші екологічні виклики. Водночас стратегічним завданням є побудова гармонійної системи, де людська життєдіяльність не обертатиметься катастрофою для довкілля.

Нарешті, екологічна проблематика є невід'ємною складовою протистояння націоналістів з нинішнім олігархічним режимом. Витоки кризи довкілля дуже глибокі. Але неозброєним оком помітно, що різкі екологічні виклики є прямим наслідком панування в Україні безвідповідальної і корумпованої політичної еліти.

Наприклад, численні підприємства — від аграрних до металургійних — працюють із порушеннями природоохоронних норм, бо підкупити чиновників значно легше, ніж встановити нове обладнання або обмежити виробництво до допустимих норм.

Яскравим прикладом екологічної політики керівництва держави є ситуація з експортом лісу-кругляка.

Сьогодні екологічними проблемами переймається все більше число пересічних громадян — тих, хто безпосередньо з ними зустрічається. Люди самоорганізовуються, захищаючи своє право дихати чистим повітрям, пити незабруднену воду, насолоджуватися зеленню лісів. Активісти з різним міст координують свої дії, обмінюються досвідом. Так виникає абсолютно щирий, народний протест проти екологічної безвідповідальності влади і бізнесу. Націоналісти просто зобов'язані підтримувати цей протест. Адже на кону — і здоров'я нинішнього покоління, і те, як буде виглядати Україна в майбутньому.

Отож, екологічна складова націоналізму має дуже великі перспективи".

Нагадаємо, що вчора Екологічний Корпус призупинив роботу шкідливого підприємства під Чугуєвом. Після пікету 29 грудня директор приватної компанії пообіцяв припинити свою роботу до збору всіх необхідних документів і дозволів.

comments powered by HyperComments