Український Кримінально-процесуальний кодекс потребує змін – КМЄС

Середа, 22 листопада 2017, 12:52
Під час конференції експерти ЄС, парламентарі, посадовці та науковці обговорили майбутнє Кримінального процесуального кодексу.
Український Кримінально-процесуальний кодекс потребує змін – КМЄС

Сьогодні, 22 листопада, представники Консультативної місії ЄС та депутати Верховної Ради взяли участь в обговоренні Кримінального процесуального кодексу. Вони говорили про шляхи його вдосконалення, підвищення ефективності розслідувань та дотримання прав людини під час виконання відповідних задач, передає прес-служба КМЄС.

Зокрема, під час конференції було сказано, що чинний КПК потребує внесення змін. Таку думку висловило чимало українських експертів-правників та законотворців. Аналогічна точка зору в представників Консультативної місії ЄС. Вони, зокрема, стверджують, що Україні слід спростити деякі процедури та перекласти більше відповідальності на окремих слідчих та прокурорів для задля зменшення бюрократичного тиску.

Також представники місії запропонували об’єднати функції оперативників та слідчих. Це, зокрема, стандартна практика в країнах Євросоюзу. Крім того, вони пропонували використовувати досудові показання в суді у разі виникнення суперечливих свідчень. Також КМЄС закликала запровадити систему анонімних свідків у випадках суттєвої загрози життю, а також вжити заходи щодо вдосконалення розслідувань кібер-злочинів.

Під час конференції була приділена увага і правам потерпілих. Місією було запропоновано створення а рівні закону категорії «вразливих потерпілих». Така ініціатива дасть їм можливість розраховувати на кращий захист, у тому числі з метою мінімізації потенційних психологічних травм. Також вони запропонували забезпечити ефективнішу модель компенсації потерпілим.

«Зрозуміло, що Кримінальний процесуальний кодекс слід змінювати, – розповіла заступниця голови КМЄС Жоель Ваштер, – але будь-які зміни повинні запроваджуватись у прозорий спосіб за підтримки експертів та громадськості. Відкритий діалог дозволить забезпечити послідовність  запропонованих поправок та врахувати різні підходи до КПК. Сподіваємось, що конференція, організована нами спільно з Комітетом ВРУ з питань забезпечення діяльності правоохоронних органів відіграє важливу роль у досягненні послідовності та прозорості».

В Києві триває візит делегації представників Ради Європи. За словами голови ХОДА Юлії Світличної, він став свіченням підтримки вибору України щодо євроінтеграції. За словами губернаторки, Рада Європи повністю довіряє Україні.

comments powered by HyperComments