Треба замінити 70% суддів з Верховного суду – Наталка Соколенко

Четвер, 26 квітня 2018, 17:01
В Україні судова реформа потребує змін.
Треба замінити 70% суддів з Верховного суду – Наталка Соколенко

Про це повідомила заступниця голови Громадського радіо, член «Громадської ради доброчесності» Наталка Соколенко під час дискусії Східноукраїнського форуму громадських ініціатив «ІІІ Форум десятиліття: громадянське суспільство в країні, що трансформується», який відбувається в Харкові.

Вона підкреслює, що на сьогодні держава заблокувала проведення судової реформи.

« «Громадська рада доброчесності» була створена в рамках закону. І наша функція була в тому, щоб ми складали висновок про те, чи відповідає кандидат на посаду судді. І Вища кваліфікаційна палата суддів мала або погоджуватися з нами або не погоджуватися, долаючи вето. У наслідок того, що вони долали вето, за моїми оцінками, лише 30% суддів нового Верховного суду є людьми порядними. Або ми просто чогось не знаємо. Ще 30% - це люди непорядні, які не можуть пояснити, звідки в них майно, які виступали проти Майдану. І ще частина – це судді про яких у нас є дуже серйозні сумніви, чи вони відповідають принципам доброчесності. Ми просили Верховну палату суддів перевірити це – цього зроблено не було. Зараз триває конкурс до Верховного суду. Тому з Верховного суду треба забирати до 70% людей. Як це робити? Хто це буде робити – треба розшукати це рішення», - повідомила вона.

За її словами, зараз відбувається кваліфікаційне оцінювання суддів. Організація в перший день вийшли з цього процесу, тому що Верховна комісія зробила все, щоб її представники не змогли долучитися до цього процесу.

«Тому зараз ми готуємося, що треба лобіювати перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів: у таких транзитних демократіях, як демократія України, не працює принцип, що рішення суддів не обговорюється. Тому що у них не було такого, що під копірку забиралися права у автомайданівців, і навіть забиралися права у тих, у кого їх не було», - каже Наталка Соколенко. Вона вважає, що цій орган має бути замінений або повністю, або принаймні 50+1% голос громадянського суспільства.

comments powered by HyperComments