Українцям доведеться йти на компроміси, але важливо, щоб вони не шкодили євроінтеграції - Жадан

П'ятниця, 25 травня 2018, 10:59
Українське суспільство знаходиться у стані гібридної війни, людям намагаються вселити думку, що вороги нібито знаходяться серед них.
Українцям доведеться йти на компроміси, але важливо, щоб вони не шкодили євроінтеграції - Жадан

Таку думку під час публічної дискусії «Харківський вимір євроінтеграції» висловив письменник і громадський діяч Сергій Жадан. Він вважає, що Харків сьогодні умовно поділений на дві частини – проєвропейську та неєвропейську. 

"Обидві категорії харків’ян хочуть змін, демократії та євростандартів, в тому числі, й у фінансовій сфері. Втім, слід запобігати поділу суспільства на «своїх» та «чужих». Українцям доведеться йти на компроміси, але важливо, щоб ці компроміси не шкодили євроінтеграції", - каже письменник.

За оцінками учасників дискусії яку організував у Харкові аналітичний центр «Нова Європа», вона була дуже вдалою через представленість серед спікерів різних груп та позицій - від оптимістичних до критичних.

Наприклад, Надія Мирна, викладач кафедри права і європейської інтеграції Харківського регіонального інституту державного управління вважає, що дискурс євроінтеграції треба перенести з експертного рівня на рівень пересічних громадян.

З нею погоджуються і студенти. Так, за словами Лізи з Української академії лідерства, необхідне проведення інформаційних заходів для усіх вікових категорій мешканців Харкова про те, що саме собою уявляє Євросоюз.

В свою чергу, громадські активісти впевнені, що  досягнення стандартів ЄС в усіх сферах неможливе без реформи судової системи, яка в Україні поки що провалилась. Таку думку висловив Сергій Касьянов з товариства «Україна – Нідерланди».

Основою економіки Харкова, за думкою президента Спілки підприємців Харківської області Сергія Порошина, є малий та середній бізнес. Втім, частина великих підприємств Харкова при виході на міжнародний ринок мають проблеми та не отримують допомоги від держави.

"Малий і середній бізнес - це та потужна індустрія, яка була в Харкові. Зараз її немає. Ви думаєте, західні країни дадуть нам гроші, щоб ми розвинулися і склали їм конкуренцію? Ні. Ніхто, окрім саміх українців, не зацікавлений, щоб у нас була сильна економіка та могутня держава".

Натомість директор Департаменту економіки та міжнародних відносин ХОДА Андрій Колос надав доволі переконливі цифри щодо кон’юнктури товарообігу, сертифікації продукції харківських виробників в ЄС і показав, наскільки зокрема Харківщина є цікавою для західного інвестора. 

"Загальна сума інвестицій в Харківську область становить 650 млн доларів. Могло б бути і краще, тому що інвестицій не буває багато. У плані інвестицій Харків займає 10 місце в країні. Але хочу підкреслити, що незважаючи на конфлікт в східних областях, з Харківської області не вийшов жоден інвестор. У Харкові дуже сильні проросійські настрої, в порівнянні, скажимо, зі Львовом. Але цифри свідчать про зміну вектора інвестицій", - зазначив він.

"Українська економіка переорієнтувалася з російського ринку на європейський. У Харківській обладміністрації впроваджена антикорупційна програма, реалізована програма підтримки малого бізнесу. Тобто, активно реалізується європейський досвід. Програма співпраці між Україною і Євросоюзом також передбачає розділ екології, соціального захисту, земельні відносини, реформування систем місцевого самоврядування. Все це реалізується", - резюмував Колос.

 

comments powered by HyperComments