Голландія продовжує стояти на шляху України до ЄС (ФОТО)

Яша Томський  |  Субота, 10 грудня 2016, 00:58
Мабуть, голландці ніяк не забудуть Україні Євро-2012.
Голландія продовжує стояти на шляху України до ЄС (ФОТО)

Нідерланди пригрозили відмовитися від ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Головна причина такої поведінки – небажання надавати Україні оборонні гарантії. Принаймні, так заявив в інтерв'ю Financial Times прем'єр Нідерландів Марк Рютте: «Якщо ми цього не отримаємо, то наступного ж дня ми внесемо до парламенту закон, в якому йтиметься про те, що ми не будемо ратифікувати Угоду про асоціацію».

Деякі країни ЄС хочуть залишити відкритими двері для майбутнього приєднання України до ЄС, але Нідерланди готові озвучити свою жорстку позицію.

Водночас голландський прем'єр чітко дав зрозуміти, що не хоче відмови від української угоди.

«Я прошу досить багато. Але чого я не прошу – так це перератіфікаціі угоди», – заявив Рютте.

Якщо лідери ЄС на саміті й дійдуть згоди щодо Угоди, то потім ще потрібно буде домагатися підтримки такого рішення парламентом Нідерландів. Поки і ліві, і праві партії в Нідерландах закликали прем'єра Рютте слідувати результатами референдуму, на якому голландці проголосували проти Угоди про асоціацію з Україною.

«Було б легко піти за результатом референдуму. Причина, з якою я виступаю проти такого варіанту, в тому, що я абсолютно переконаний, що Європа повинна зберігати єдність проти російської зовнішньої політики», – підкреслив Рютте.

Як там у Михайла Жванецького? «Неперекладна гра слів є неперакладною грою справ». Політики це вміють. А футбольним вболівальникам згадуються марші фанатів збірної Нідерландів Харковом влітку 2012-го. По шляху «розгулу демократії» Пушкінською вулицею ряжені голландці періодично відправляли своїх представників, котрі мало не всім корпусом засовувалися у всілякі кіоски та різноманітні генделики по дорозі – з метою затаритися черговою порцією пива. А оскільки з їхньої колокольні воно в Україні дешеве – то й набирали гамузом. 

Тоді у Харкові збірна Нідерландів програла усім. Мабуть, і залишився в голландських «болєл» певний осад від України. Який і передався решті громадян Нідерландів. Ну а коли ще Україна стане членом ЄС, то дешевого (низькоякісного) пива тут уже не буде – стандарти ЄС не дозволяють. От вони, голландці, й бідкаються...

Фото: Ілля Пшеничний, Максим Носенко, Яша Томський

comments powered by HyperComments