Європарламент затвердив механізм припинення безвізового режиму

П'ятниця, 16 грудня 2016, 03:42
Депутати Європейського парламенту в четвер затвердили механізм припинення безвізового режиму, який необхідний для скасування віз для українців, грузинів та косоварів.
Європарламент затвердив механізм припинення безвізового режиму

За це рішення проголосували 485 депутатів, 132 були проти, утрималися 21, повідомляється на сайті Європарламенту.

Механізм передбачає призупинення безвізового режиму для третьої країни в разі істотного збільшення відмов у в'їзді на територію ЄС для її громадян; істотного збільшення необґрунтованих клопотань про отримання притулку з їхнього боку; неналежної співпраці з реадмісії (повернення мігрантів); збільшення ризиків і загроз для Євросоюзу з боку громадян третьої країни.

Ініціювати призупинення безвізового режиму може будь-яка країна Євросоюзу, а також Європейська комісія. Рішення приймається Єврокомісією протягом місяця і вступає в силу негайно. При цьому Євросоюз зобов'язується вживати заходів, щоб разом з третьою країною знайти прийнятне рішення проблеми, що призвела до припинення безвізового режиму.

Призупинення запроваджується на 9 місяців. Після закінчення цього терміну його можна буде продовжити ще на півтора року. При цьому Євросоюз залишає за собою право в разі необхідності скасувати безвізовий режим взагалі.

Механізм припинення повинен бути затверджений Радою Європейського союзу і вступить в силу через 20 днів після публікації в офіційному журналі ЄС.

Він не стосується Великобританії і Ірландії.

При цьому Європарламент переніс розгляд питання про надання Україні безвізового режиму на 3 квітня 2017 року.

Це вже третій перенесення розгляду документа. Спершу індикативної датою було визначено 18 січня 2017 року, а потім, 12 грудня, Європарламент переніс розгляд питання про надання Україні безвізового режиму на 1 лютого 2017 року.

comments powered by HyperComments