Ігор Зарудко: «У книгарні «Є» можна читати книжки, не купуючи їх»

Жанна Титаренко  |  Середа, 13 квітня 2011, 10:23
Нині книгарня є не лише магазином, а й невеликим культурним центром, де відбуваються презентації книжок українських авторів, творчі вечори письменників, зібрання різноманітних клубів тощо. Про поточну діяльність харківської книгарні «Є» розповів «Справжній варті» арт-директор Ігор Зарудко.
Ігор Зарудко: «У книгарні «Є» можна читати книжки, не купуючи їх»

Пане Ігорю, розкажіть будь-ласка, скільки працює харківська книгарня «Є»?

- Ми відкрились 29 серпня 2009 року. Відкрити книгарню українського зразка в Харкові було не просто. У російськомовному регіоні ми здобули гарні результати. Ми не зациклюємось на собі і працюємо для людей за європейськими стандартами. Працюємо у трьох напрямках. Ми не забуваємо про культурне життя і позиціонуємо себе не лише як книгарню, але й як культурно-мистецький центр. У нас є столики для читання, що дозволяє людям прийти і почитати книгу, не купуючи її.

Тобто можна почитати будь-яку книгу, крім подарункових видань?

- Подарукнові книги ми теж розпаковуємо, щоб людина могла ознайомитися з ними. Запаковані книги лише тому, що вони приходять із видавництва запакованими, а для читання це не є проблемою.

Третій напрямок – це безкоштовний Інтернет WI-FI (без паролей і без кодів). Ми даємо можливість знаходити інформацію за допомогою мережі Інтернет. Ми працюємо для людей.

І як часто відвідувачі читають книжки, не купуючи їх?

За день щонайменше 5 таких людей до нас заходить. Є постійні відвідувачі, які приходять лише читати. Здебільшого, читають, не купуючи великі товсті книги.

Я бачила у Вашій книгарні дуже рідкісні видання книжок Святослава Караванського, зокрема, словник української рими. Як важко діставати такі рідкісні книжки і настільки багато таких у книгарні?

- У нас багато рідкісних видань. Як вони дістаються і якими зусиллями не можу сказати, бо постачання книг у нас доволі таки централізоване. Усе приходить до нас із центру, з міста Києва. Цим опікуються наші менеджери з постачання книг.

Чи відчуває себе книгарня «Є» острівцем української культури у Харкові?

- Ми в Україні перебуваємо. Ми не позиціонуємо себе як якусь пронаціоналістичну книгарню. Ми просто  книгарня в Україні, тому ми українська книгарня. Сказати, що ми острів української мови в Харкові, я не можу. Є місця, де спілкується харківська Спілка письменників та інші українські організації. Я не думаю, що вони себе вважають островом.

Ми збираємо українських людей. Ми знайшли свою цільову аудиторію. Але до нас ходять не лише україномовні, а й російськомовні люди, і серед них є справжні патріоти України, значно більші за україномовних.

Що Ви можете сказати про поточну діяльність книгарні «Є», настільки це важко чи легко?

- Кому зараз легко?.. Не треба покладати рук. Бо різниця між українцем і хохлом у тому, що хохлу завжди все погано, українцю – все смішно і все гарно. Кожну проблему можна вирішити. Проблем у нас виникає мало, тому що ми йдемо крок за кроком із законами і ринком. У нашій мережі працюють справжні професіонали. У нас майже завжди є всі книги. Немає книг лише тоді, коли їх немає у видавництві.

Що Ви можете сказати про плани на майбутнє?

- Як завжди і в усіх – плани наполеонівські. Будемо і далі розвиватись у бік культурних заходів. Цьому ніколи немає кордонів і меж. І надалі привозитимемо гарних українських авторів, і розвиватимемо зарубіжну культуру в стінах нашої книгарні.

Може щось від себе хочете додати про книгарню?

- Приходьте на заходи. Долучайтесь до культурного життя.

Дякую Вам за розмову і за працю у розвитку українського культурницького середовища в Харкові.

Довідка:  мережа книгарень "Є" - одна з найбільш динамічних та виразних в Україні. Кожного року вона поповнюється новими магазинами сучасного культурного формату. Нещодавно нові книгарні відчинились у Києві та Вінниці. Загалом мережа "Є" сьогодні нараховує 13 книгарень у 7 містах ( у столиці - 6, у Львові - 2, також у Вінниці, Володимир-Волинському, Івано-Франківську, Тернополі, Харкові). Сайт мережі: http://book-ye.com.ua/

comments powered by HyperComments