Петро Бойко: «Московський Патріарх не бачить своїх братів по православній вірі і оголошує неканонічною церкву, яка має мільйони вірних»

Жанна Титаренко  |  Четвер, 21 квітня 2011, 11:06
Протоієрей Української Православної Церкви Київського Патріархату Петро Бойко бере активну участь у відродженні української історії та культури. Він освячував синьо-жовтий прапор України, служив панахиди за спокій душ загиблих борців проти комуністичного режиму, зокрема, за Чорних запорожців та Василя Чучупаки.
Петро Бойко: «Московський Патріарх не бачить своїх братів по православній вірі і оголошує неканонічною церкву, яка має мільйони вірних»

 

Що Ви можете сказати про наступ Московського Патріархату на Українську Православну Церкву Київського Патріархату?

-Це нечувана агресія, - відкрита, цинічна, так як наступ на все українське з усіх боків однієї піратської партії, яка почала називати Україну і українців фашистами.

А в чому конкретно полягає агресія Московського Патріархату?

-У чому агресія? Приїжджає предстоятель церкви із закордону із іншої країни і у притул не бачить своїх собратів по православній вірі та оголошує не канонічною церкву, яка має мільйони вірних. Це абсолютний нонсенс. Це агресія нечувана. Це цинізм.

Незабаром святкуватимуть 450-річчя Пересопницького Євангелія. Це перше Євангеліє перекладене українською мовою. І запрошують патріарха Кирила  Російської Православної Церкви Московського Патріархату, тобто церкву, яка не визнає нашої мови. Російська церква не допускає української мови під час Богослужінь, а тепер вони приїдуть книжку нашу святу вшановувати.

Нечувана агресія полягає і в захопленні окремих церков.

То скільки церков були змушені перейти до Московського Патріархату?

-Я не лічив. Московський Патріархат робить усе можливе для того, щоб в українських церквах службу Божу правили російською мовою. І є наші такі безбатченки, є перевертні, такі, що самі йдуть. А потім громаду ставлять перед фактом.

Дякую Вам за розмову.

comments powered by HyperComments