Андрій Парубій: «Трактую для себе політику, як боротьбу за Україну, а не як механізм збагачення»

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 29 квітня 2011, 11:01
Андрій Парубій є депутатом Верховної Ради України від партії «Наша Україна». Брав участь у правовому захисті арештованих тризубівців. Організовував масові акції протесту проти чинної влади. Наразі, на законодавчому рівні вимагає денонсацію «харківських угод».
Андрій Парубій: «Трактую для себе політику, як боротьбу за Україну, а не як механізм збагачення»

Пане Андрію, чому життя українців погіршилося? У цьому винна лише влада, чи люди, які її обрали?

-Проблема є очевидно, загальносуспільною. Бо, на жаль, це є правдою, що багато людей реально голосувало за Януковича. Сьогодні, відбувається велике розчарування тих людей, але був той період, коли вони голосували. Тому, сьогодні, говорячи про загальні проблеми в Україні, треба в першу чергу звертатися до тих людей, які в своїх помилкових переконаннях віддали свій голос за цю команду.

 Вже за той період, який минув, ми можемо говорити твердо, що жодну з тих обіцянок, які вони давали не виконано, ні в плані економічному, ні в плані соціальному. А в плані гуманітарному й національному ми бачмо, як поетапно відбувається здача національних інтересів.

 І те що на сьогодні, настільки суттєво впав рейтинг Партії Регіонів і Януковича є свідченням того, що люди переосмислюють свій вибір і усвідомлюють, що ця команда не здатна здійснювати позитивні зміни в державі. І це є позитив, який дає підстави сподіватися, що якщо вибори не будуть сфальсифіковані, нам вдасться, принаймні, на законодавчому рівні усунути цю команду від влади в нашій державі.

Але зросійщені терени хочуть голосувати лише за російськомовну людину, щоб за її влади залишились усі совєтські пам’ятники з усімав совєтськими традиціями, щоб нічого цього не змінювали, лише, щоб дали краще життя, і вже сьогодні. Як Ви вважаєте, чи можливо зукраїнізувати східні і південні терени України і в який спосіб?

-Я вважаю, що цей процес триває. Мають бути активізовані ті реформи, які були зроблені в освіті Вячеславом Вакарчуком. Вони почали давати добрий результат.  Молоде покоління почало розуміти українську мову і говорити українською мовою. Це є не одноденна річ. Не буде так, що за короткий проміжок часу всі почнуть говорити українською. Це клопітка щодення праця, яку треба проводити, і проводити українській владі. Але сьогоднішня влада навпаки розпочинає зворотній процес русифікації.

Вирішення проблеми полягає і в тому, щоб політичні сили, поряд із вирішенням проблем гуманітарних працювали над вирішенням соціальних та економічних питань. Я впевнений у тому, що мешканці Харкова і Донбасу не будуть боляче реагувати на українську мову, якщо хтось зможе запропонувати нову платформу і нову якість ведення соціально-економічної політики. Тому хто зможе забезпечити покращення добробуту громадян, очевидно, буде легше проводити реформи і в гуманітарному секторі.

То Ви вважаєте, що мовний бар’єр не є головною проблемою?

-Так. Півтора місяці тому був у Донецьку, в Макіївці. В них закривали школи. Батьки не лише аплодували нам, а й цілком розуміли про що ми говоримо. Вони не давали негативної реакції з приводу моєї мови, бо вони розуміли, що ми приїхали захистити їхній інтерес, інтерес їхніх дітей. Це форма діалогу, яка знімає мовні бар’єри і дозволяє ефективно проводити гуманітарну політику.

Чи плануєте Ви іти на вибори в 2012 році?

-Очевидно. Я політичний діяч, тому буду брати участь у виборах. Чи то буде мажоритарний округ, чи то буде якийсь інший формат я для себе ще не визначив. Але очевидно, буду йти, бо трактую для себе політику, як боротьбу за Україну, а не як механізм збагачення, який поширений в українських політиків. Звичайно, я не буду на передовій, якщо це буде вирішуватись на виборах. Але участь буду брати.

Ходять такі чутки, особливо в Харкові, що Ви маєте якийсь стосунок до організації «Патріот України». З чим це пов’язано?

-Я був засновником організації «Патріот України». Але той «Патріот України», який я засновував, і який діяв, не має жодного відношення до того, що є зараз. Я знаю тих хлопців, але жодного організаційного стосунку зараз до них не маю.

Дуже Вам дякую за змістовну розмову.

comments powered by HyperComments