Перші результати Всеукраїнського Форуму Євромайданів: у Харкові Добро координації перемогло Зло свавілля

Ольга Телипська  |  Неділя, 12 січня 2014, 21:10
Антимайданівці зрадили не лише Леніна, перемістившись зі своїми «добровільно» рабськими мітингами до пам'ятника Шевченка та Ярославу Мудрому, вони озброїлись усім своїм інтелектуальним запасом – "тітушками". Таким проявом «висококультурного» протистояння влада вирішила завадити роботі першого Всеукраїнського Форуму Євромайданів. Попри тиск та агресію, більше двохсот активістів Євромайданів з тридцяти шести міст України, які приїхали для роботи в комітетах, все ж змогли оприлюднити перші результати своєї роботи.
Перші результати  Всеукраїнського Форуму Євромайданів:  у  Харкові  Добро координації  перемогло Зло свавілля

Як першого так і другого дня пленарні засідання розпочалися зі запізненнями: численні провокації з боку «спортсменів»  із проросійських громадських організацій та відмови у приміщенні, де планували провести пленарне зібрання.

Першого дня (11 січня), вони штурмом прагнули захопити Свято-Дмитрівський храм Української автокефальної православної церкви. Заблокували «тітушкінськими» автівками «Незалежний культурний центр «Інді». Напад на книгарню «Є», який є безпрецедентним випадком для України. У неділю, в другий день проведення Форуму, влаштували провокації біля пам’ятника Ярославу Мудрому. І все це на фоні замерзлих та голодних бюджетників, які тримали транспаранти на підтримку теперішньої влади.

В такій атмосфері Харків прожив не лише ці останні два дні, наше місто давно потерпає від свавілля влади, просто раніше все відбувалось якось тихо та непомітно: злагодженим фоном завжди виступали оновлені лавочки і парки, та невтомні гасла про «пакращення». Одним словом, влада саме зараз показала свій культурний та духовний рівень в усій своїй красі.

Форум Євромайданів у Харкові

Учасники форуму працювали два дні у секціях, та попри зовнішню напруженість, залякування та погрози, орендну  заблокованісті усіх можливих залів, все ж змогли звітувати про перші результати свої роботи.

У неділю учасники Єврозібрання оприлюднили резолюцію щодо подальшої координації майданів, питань безпеки, демократичних змін в державі, економічного забезпечення, культурно-інтелектуальної співпраці. Деякі з них виносимо у формі стенограми.

Координація. Обговорювалось питання – організаційні, координація дій Євромайданів; обговорювали проблеми якості Євромайданів, справи комунікацій та структурно-інституційні питання.

Однієї вертикальної інтегрованої структури, яка об’єднувала б усі регіональні євромайдани не повинно бути, тільки горизонтальна динамічна мережа Євромайданів.

1.     Вважати регіональні євромайдани вічовими сходами громадян

2.   Вічам майданів створити представницький орган, громадську координаційну платформу майданів, куди можуть входити громадські організацій, спільнонити та інші об’єднання громадян; Кожен майдан вирішує питання про входження представників політичних партій самостійно; Кожен майдан запроваджує посаду чергового координатора для зв’язків з іншими майданами та передачі інформації місцевим активістам

3.  Майдани діють за принципом субсидіарності (Субсидіарність – організаційний і правовий принцип, згідно з яким Спільнота (наприклад, Євросоюз загалом або окрема держава) вдається до будь-яких заходів лише в тому разі, якщо вони ефективніші за відповідні заходи на національному, регіональному або місцевому рівнях (виняток становлять сфери виняткової компетенції Спільноти); один з основоположних принципів Європейського Союзу. Означає постійне оцінювання обґрунтованості дій ЄС з погляду наявних можливостей на національному, регіональному та місцевому рівнях.)

4. Роботу майданів координує національна громадська координаційна рада, яка складається з представників регіональних майданів України, координаторів робочих груп, секретаріату представників громадських організацій та середовищ майдані міста Києва. Рада координує дію усіх майданів через довідник контактів чергових координаторів, інформує про діяльність майданів України

5.     Майдан столиці України міста Києва зробити навчальним центром та тренінговим табором для громадських активістів

6.     Затвердити робочі групи форуму, в якості постійно діючих органів. Робочі групи обирають координаторів та секретаря

7.  Доручити робочій групі форуму з організаційних питань винести на розгляд наступного зібрання пропозиції щодо розгортання динамічної мережі із змінною структурою та концепції самоуправління мережі майданів. Зокрема розглянути доцільність узгодження механізму в ухваленні рішень у час між форумами, коли пропозиції через координаційний центр повідомляються черговому координатору кожного майдану. Черговий координатор інформує свій майдан та повідомляє про рішення або позицію майдану в координаційний центр, котрий узагальнює пропозиції та повідомляє результат майданам та створення технічного завдання на основі інноваційних технологій. Наприклад CRM – це системи для автоматизації стратегій взаємодії, це встановлення і поліпшення процедур і подальшого аналізу результатів.   

8.     Розширити майдан з категорії «місця» у категорію «ідеї» та запровадити індивідуальний підхід до цільових та регіональних аудиторій. Працювати в і тих містах, де  власних майданів немає.

Колективний самозахист. Створити мережі колективного самозахисту у містах, де проходять майдани з таким кадровим базовим складом (штабу, ради)

-         Юридична група

-         Інформаційна група

-         Мобільна група

-         Самооборона

-         Перекладач

-         Координатор

-         Медик

-         Відповідальний за ресурси

-         Люди, які займатимуться внутрішньою безпекою

Ресурси:

-         Поліграфія

-         Зв'язок

-         Бази даних

-         Бази даних міжнародних структур

-         Транспорт

-         Пам’ятки

-         Інструктажі

Матеріальне та ресурсне забезпечення майданів

Принципи:

1.      Децентралізація ресурсів та людей (ресурси не накопичуються в одному місці та в одних руках). Цей пункт також і вирішить потребу безпеки.

2.      Публічні способи надходження ресурсів. Всі інші процеси, з точки зору безпеки, мають бути закритими.

Загальна схема матеріального забезпечення виглядає таким чином:

-         Організація власних кас на місцевих майданах

-         Рекомендовано мати мінімум три людини, які займатимуться фінансуванням: двох організаторів та одного бухгалтера.

-         Обрання координатора для горизонтальної координації   структури фінансового забезпечення

-    Менше зосереджувати увагу саме на фінансових вливаннях, а більше на забезпеченні потрібними ресурсами (мати перелік потреб і прагнути  їх забезпечити)

-    Рекомендовано провести інвентаризацію наявних ресурсів

-    Рекомендовано сформувати бюджет захищеними статтями (мати в наявності бюджет розвитку)

-    За ймовірністю надлишку певних ресурсів конкретного майдану, їх можна перенаправити майдану, що потребує цієї допомоги. Для цього рекомендовано створити базу зберігання та пересилку цих ресурсів.

-    Для збереження безпеки людини та грошей, висунули пропозицію відкривати рахунки в банках на різних людей та визначити ліміт доступу коштів на кожен окремий рахунок – 50 000 гривень. При знятті коштів з рахунку людину повинен супроводжувати охоронець. Мати при собі: газовий балончик. Зібрані кошти мають зберігатися та розподілятися частинами, бажано зберігати їх не в офісних приміщеннях (маючи неприємний досвід захоплення офісів)

Публічність звіту.

-         Звітуватись з періодичністю не менше ніж 1 раз на тиждень (кожних 7-10 днів)

-         Звіт розповсюджується у друкованому вигляді на місцевому майдані   

Підсумок такий:

1.      Централізація фінансів

2.      Забезпечення максимальної безпеки

3.      Забезпечення максимальної відкритості 

4.      Принцип бюджетування

  Спільна інформаційна робота. Об’єднання усіх Євромайданів України задля єдиної інформаційної політики та злагоджених дій. Для досягнення максимального ефекту і протидії інформаційній війни.

1.      Створення єдиного прес-центру для розсилки усім ЗМІ та активним середовищам, які потребують такої інформації. Тут має зосереджуватись уся інформація з усіх євромайданів України. Плюс – дублювання англійською мовою для світової спільноти.

2.      Мати закриту групу для внутрішньої комунікації прес-середовищ майданів. На базі кожного регіонального майдану мати свій прес-центр, або людину, яка б відповідала за  інформативність на місцях.

3.      Створити централізоване друковане джерело (можливі варіанти: газета, флаєр, буклет чи ін.).

4.      Визначити спільний сигнал SOS  в разі виникнення небезпеки.

5.      Створити єдиний каталог усіх інформаційних ресурсів, в яких є можливість швидко розповсюджувати інформацію.

6.   Забезпечити інформаційну присутність на ресурсах, де ще не присутні представники майданів. Цей пункт враховує те, що існує безліч інформаційних ресурсів, де ведеться дезінформація, а цьому фактові потрібно протидіяти.

7.      Мати єдину базу злочинців та злочинів. Цей пункт насправді вже існує, завдяки сайту skoty.info

Усі напрацювання першого Всеукраїнського Форуму Євромайданів будуть доопрацьовані та відредаговані фахівцями (економічної, юридичної та інших  сфер), і в скорому час ми матиме змогу ознайомитись з ними офіційно.

Ймовірно, що наступний Форум відбудеться 22  або 25 січня.

Фото автора; Facebook.com

comments powered by HyperComments