Марія Тахтаулова : «Ми повинні виховувати нашу молодь, наших дітей на українському ґрунті»

Марія Боженко  |  Неділя, 21 червня 2015, 21:53
Марія Тахтаулова - аспірантка кафедри політичної історії НТУ «ХПІ». Наразі завершує роботу над дослідженням топоніміки міста Харкова, історичної еволюції топоніміки нашого міста. За фахом історик, магістр історії за спеціальністю історія України.
Марія Тахтаулова :  «Ми повинні виховувати  нашу молодь, наших  дітей на українському ґрунті»

Пані Маріє, наскільки важливою для суспільства і для Харкова є зміна назв вулиць, площ та інших об’єктів? Або ж це не має великого значення?

-          На мій погляд, той символічний простір, який існує сьогодні в Харкові,  є неприйнятним. Оскільки дуже багато прізвищ, які сьогодні є серед назвтопонімів міста, – це прізвища тих людей, які недостойні, як на мій погляд, аби їхніми іменами були названі вулиці Харкова. Це стосується і людей які брали  участь у встановленні радянської влади, при чому кривавому встановленні. Дуже багато символів, які вже не відповідають сучасності і тій державі, яку ми сьогодні будуємо. В сьогоднішніх реаліях ці назви є неприйнятні, і вони мають бути ліквідовані. Наприклад, коли ми йдемо вулицею Леніна і розповідаємо своїм дітям, що це є злочинець і в той же час дитина питає – чому ж тоді ім’ям злочинця названа вулиця? Тож не  має бути такого дисонансу і ми повинні виховувати  нашу молодь, наших  дітей на українському ґрунті.

Наскільки реально, на Вашу думку, виконати закон про декомунізацію в Харкові в повному обсязі?

-          Я думаю, цілком реально. І для того, щоб це було виконано, має підключитися громадськість.

А чи дорогим задоволенням стане перейменування вулиць?

-          Що стосується громадян, то закон не зобов’язує в кінцевий термін перереєстровуватися. Громадяни мають право залишити документи з тією реєстрацією, яка є. А влада повинна виробити стратегію, як уникнути черг, дискомфорту для громадян, тобто розробити певний план дій, аби мешканцям нашого міста було зручно в ньому жити і після перейменувань.

Чи торкнеться це перейменування об’єктів  присвячених так званій «Великій Вітчизняній війні»?

-          Взагалі ці імена не підпадають під даний закон,тож це питання на порядку денному не стоїть.

Дякую за змістовну  розмову.

     

 

comments powered by HyperComments