Що передбачає проект «EcoLanding»?

Юлія Гуш  |  Вівторок, 30 червня 2015, 15:26
28 та 29 червня в Харкові пройшов перший Урбаністичний фестиваль. В його рамках був презентований пілотний проект «EcoLanding», який передбачає налагодження системи по сортуванню та переробці сміття. Про нього розповіла активістка ГО «Альтернатива» Ірина Тарасенко.
Що передбачає проект «EcoLanding»?

Пані Ірино, розкажіть, буд ласка, про проект «EcoLanding». Як з’явилася ця ідея?

Ідея створення проекту «EcoLanding» народилася під час стратегічної сесії «PivdenneOpenSpace», яка відбулася в місті Південному. Це пілотний проект, яким займається шість організацій. Він передбачає налагодження в Харківському районі системи по збору та сортуванню твердих побутових відходів та встановлення відповідних контейнерів. Наприклад, контейнери для пластику вже є в Пісочині. Такі ж самі мають бути встановлені Коротичі та Березівці. Крім того, варто також буде встановити контейнери для скла, макулатури тощо.

Чому, на вашу думку, цей проект є таким актуальним?

Екологічна ситуація в Україні залишає бажати кращого. За деякими розрахунками, показники забруднення в нашій країні в 3, 2 рази перевищують аналогічні показники у всіх країнах ЄС разом взятих. І кількість звалищ з кожним роком зростає і зростає. Станом на 2012 рік в Харківському регіоні налічувалося 79 звалищ, які займали площу більше 2 гектарів. Тобто, потрібно щось вирішувати зі сміттям. А то що ми залишимо своїм дітям?

Взагалі, що ви можете сказати про ситуацію з сортуванням сміття в Україні?

Зараз в Україні вторинну переробку проходить лише 5 % сміття. А для порівняння: в країнах Європи 80 % сміття проходить переробку. Тобто 80 % вторинної сировини повертається на заводи та перероблюється. В Україні єдине що існує, то це сміттєспалювальні завод . В Харкові є два такі. Але це не вихід. Оскільки навіть якщо спалювати сміття в найкращих печах та використовувати при цьому найкращі технології, то в будь-якому випадку відбувається викид дуже шкідливих речовин. Що забруднює навколишнє середовище.

Як, на вашу думку, можна надихнути людей почати сортувати сміття? Що для цього варто зробити?

На мою думку, починати потрібно зі шкіл та дитячих садочків. Адже людей старшого віку складніше перевчити. Потрібно йти в школи, розповідати дітям, чому потрібно сортувати сміття і як це краще робити. Бо якщо це почнуть робити діти, то дорослі, дивлячись на них, схаменуться. Взагалі, робота з населенням – найважливіший пункт цього проекту. Цю ідею потрібно доносити до людей. Через агітки, через прямий діалог. Наприклад, ходити і розповідати в тому ж приватному секторі чому потрібно сортувати сміття і як це робити правильно.

Чи заплановані найближчим часом які-небудь акції з подібної тематики?

Так. Наприклад, наступного тижня у Пісочині буде проводитися Велодень. Під час цього заходу ми також проведемо екоестафету для дітей. Прочитаємо їм лекцію про сортування сміття, а після цього влаштуємо тематичну гру. На неї принесемо пластик, скляні пляшки і проведемо естафету на швидкість та правильність.

А що ви можете сказати про досвід інших країн. Де ця проблема була вирішена найбільш раціонально?

Найбільш раціонально? Мабуть, Швейцарії. Хоча там вона була вирішена навіть більш ніж раціонально. Є такий жарт про сортування пакетику від чаю. Що потрібно його розібрати на нитку, етикетку, заварку та скріпку, а потім розкидати це все в різні мішки. У всіх інших країнах це, звісно, жарт. Хоча в Швейцарії, мабуть, так і роблять. Там сортують все, що можна сортувати. Чому так? Бо в них викинуте сміття дуже дорого обходиться. А віднести старий велосипед чи щось інше до пункту прийому – це безкоштовно. В них дуже високі штрафи. Там, наприклад, 90 % скляних пляшок повертається на переробку. А це дуже багато. 

comments powered by HyperComments