Без несподіванок: Юлія Світлична без 5 хвилин губернатор

Середа, 5 жовтня 2016, 09:49
На жаль, українські букмекери не приймали ставок на цю подію. Припускаю, що ймовірний коефіцієнт був би десь на рівні перемоги «Баварії» в Бундеслізі. Значно більше інтриги в постаті наступного голови обласної фракції «Солідарності».
Без несподіванок: Юлія Світлична без 5 хвилин губернатор

Юлія Світлична впевненою ходою крокує до того, щоб позбутися приставки «тимчасово виконуюча обов’язки» і офіційно стати головою ХОДА. 4 жовтня Комісія з питань вищого корпусу державної служби оголосила її переможцем конкурсу на зайняття вакантної посади губернатора Харківщини.       

«Губернаторський конкурс» став однією з тих реформаторських інновацій, до яких потрохи звикають українці в різних регіонах. Згідно ухваленого в грудні 2015 р. «Закону про державну службу», проведення відкритого конкурсу на вакантні посади держслужби тепер відноситься до повноважень новоутвореної Комісії.

Саме Комісія вносить пропозицію щодо переможця конкурсу, однак суб’єктом призначення, як і раніше, залишається Президент України. Це ще не виборність голів ОДА громадою, проте вже не повністю непідзвітне призначення з особистих міркувань. З іншого боку, «демократична ідея» прямої виборності губернаторів також має чимало критиків – журналіст Павло Федосенко наводить досить вагомі аргументи «проти».    

Так чи інакше, 9 вересня з’явилось відповідне розпорядження Президента, і розпочався майже трьохтижневий прийом документів від претендентів на посаду голови ХОДА. В остаточному списку потенційних губернаторів опинилися 10 кандидатів, проте більш жваве обговорення в мережі викликали прізвища тих, кого в цьому short-листі не побачили.



Попри чутки, свої заяви не подали кандидати з орбіти Арсена Авакова - той же Ігор Котвицький (на останньому фото праворуч), якому наприкінці серпня дехто пророкував губернаторське крісло, чи Антон Геращенко. Не було в списку претендентів й Ігоря Балути або Віктора Суботіна.



А от голова фракції «Самопоміч» у міськраді Тарас Сітенко документи подав, однак отримав прогнозовану відмову. Конспірологічна версія, яку й поширювали мережею представники «Самопомочі», полягає в тому, що в Адміністрації Президента так злякалися Сітенка, що вирішили від гріха подалі не допустити його участі.

З цієї логіки не зовсім зрозуміло, чому в АП, яка за ходом думок опозиціонерів контролює комісію, не обрали більш вигідний сценарій допуску та публічного приниження Сітенка ганебним результатом. Навіть якщо в «Самопомочі» вже вирішили проблеми з підрахунком районів області, «контрольована комісія» напевно могла б «завалити» будь-якого незручного кандидата. Тобто виграти «ідеальний незручний» міг би тільки за умови незалежної комісії, але ж саме комісія й не допустила лідера харківської «Самопомочі»…

Логічне протиріччя в «конспірологічній теорії» підштовхує до більш прозаїчної версії, яка значно менше подобається частині FB-спільноти: Сітенко знав, що не відповідає вимозі до кандидатів щодо досвіду роботи і отримає формальну відмову, проте намагався витиснути максимум із цього інформаційного приводу, політизуючи тему.

Продовженням цієї тактики стала його заява про намір оскаржувати рішення комісії в суді. Показово, що боротися вже у юридичній площині Сітенко буде з інституцією, за утворення якої парламентська фракція «Самопомочі» голосувала майже в повному складі.  

Врешті-решт, 4 жовтня зареєстровані кандидати приступили до конкурсу. На першому етапі претенденти проходили тестування, на другому 8 найкращих вирішували «ситуаційні завдання», а ввечері трійка фіналістів проходила співбесіду. У підсумку голова комісії оголосив про перемогу Юлії Світличної, відрив якої від посівшого друге місце Сергія Мельника склав майже 5 балів.


Саме Мельника, згідно частини 2 статті 15 «Закону про держслужбу», комісія рекомендувала в якості «резервного кандидата» на випадок форс-мажорних обставин. Для «бронзового призера», Сергія Кадигроба, ніяких «втішних призів» не передбачено, як і для інших учасників конкурсу.

Втім, деякі з них встигли відзначити своє позитивне ставлення до самої процедури відбору. Наприклад, нардеп VII скликання Віталій Немілостівий на своїй FB-сторінці резюмував: «При наявності деяких організаційних і технічних неврегульованих питань, все одно конкурс - це великий крок вперед в порівнянні з раніше існуючої моделлю! Вітаю переможця!». В українській політиці раніше було прийнято лише «махати кулаками після бійки» – хотілось би сподіватися, що колись приживеться й подібна традиція взаємоповаги та привітання переможців…    

Юлія Світлична вважалася фаворитом конкурсу ще до його початку. Значно більше інтриги в постаті наступного голови фракції «Солідарності» в обласній раді через заборону (ст. 10, ч. 3) діючому губернатору бути членом партії та обіймати посади в її керівних органах.

Найбільш вірогідним претендентом є перший заступник голови Харківської обласної ради Віктор Коваленко, публічна активність якого протягом останнього місяця дозволяє робити відповідні припущення. Втім, формальна заборона сумісництва навряд чи завадить діючому голові ХОДА продовжувати де-факто опікуватись партійними справами в області.



Таким чином, після погодження з урядом та призначення Президентом Харківщина отримає першу жінку-губернатора, вперше обрану за відкритим конкурсом, від якої очікують спадкоємної політики та сталого розвитку економіки. Чекають справжнього економічного дива, бо мешканцям області із кожним днем все менш цікаво розбиратися в межах відповідальності центральної та місцевої влади. Сподіваймося на краще: нехай вже потім опоненти «долучатимуться» до успіхів, ніж матимуть реальні підстави для критики..             

                        

       

 

comments powered by HyperComments