Військовий менеджер вміє налагоджувати контакт як із військовослужбовцями, так і з цивільними - С.Мельник

Ростислав Касьяненко  |  Вівторок, 18 жовтня 2016, 08:48
З начальником військово-юридичного факультету Юракадемії імені Ярослава Мудрого, який посів друге місце у конкурсі губернаторів, говоримо про військовий досвід як перевагу для керівника, ситуаційні завдання, підприємства, які впроваджують в свою діяльність систему Європейських стандартів, та Харків як столицю IT-аутсорсингу України.
Військовий менеджер вміє налагоджувати контакт як із військовослужбовцями, так і з цивільними - С.Мельник

Про полковника юстиції Сергія Мельника до дня публікації списку кандидатів на посаду голови ХОДА було відомо зовсім небагато та небагатьом. Серед них працівники, викладачі, офіцери та студенти Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого. Останні напередодні губернаторского конкурсу навіть створили у ВК группу для його підтримки.

"Справжня Варта" вирiшила поцікавитись у начальника військово-юридичного факультету, чим саме він підкорив комісію Держагенства, посівши у конкурсі губернаторів друге місце.


Сергій Миколайович, Ви самі з Вінниці - зараз це модно, до речі. Ви народилися в родині військових? Чому вибрали саме цей шлях?

Зовсім ні, народився я в звичайній сім’ї, мама - медична сестра, батько – водій. На військову службу вступив свідомо, закінчив Київський військовий ліцей, потім Харківський військовий університет, проходив службу в Збройних Силах України на командних посадах. Під час проходження служби виникло бажання стати військовим юристом, тому і вступив до Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого.

До останнього часу ви, наскільки мені відомо, чомусь не розглядали для себе варіант цивільної служби. Чому тоді раптом включилися у вибори саме губернатора? Адже у нас губернатор - все ж не керівник військової адміністрації, як в Луганській чи Донецькій області ...

Зважаючи на те, що Харківщина межує із зоною АТО, необхідно, щоб на чолі області була стійка та вольова людина.  На мою думку, керівник із досвідом управління військовослужбовцями – гідна кандидатура на цю посаду. В першу чергу, я бажаю зберегти мир та спокій в Харківській області, а також розвивати її соціально-економічний потенціал. Але розумію, при цьому, що коло обов'язків губернатора значно ширше. До речі попередній губернатор, Ігор Райнін, людина вольова і системна, з своїм завданням на посаді губернатора впорався на відмінно. І це оцінили не тільки жителі області, а i керівництво країни, довіривши йому більш масштабну і відповідальну ділянку роботи.

Свого часу ракетники разом з полковником Шумілкіним спочатку йшли в райради, потім в мерію. Військовий досвід у держуправлінні явно не перешкода...

Військовий досвід - це перевага для керівника. Військовий менеджер дійсно вміє налагоджувати контакт як із військовослужбовцями, так і з цивільними особами, зокрема, молоддю.

Наша молодь на сьогоднішній день - це перспектива нашої держави. Якщо раніше студентство було більш пасивним по відношенню до того, що відбувалося в країні, то сьогодні ситуація докорінно змінилася.

Не хочу вас розчаровувати, але студентство, судячи з результатів голосування на останніх місцевих виборах, і зараз досить пасивне.

Ні, я з вами не згоден. Можливо, ви бачите цю ситуацію ззовні, але я вже 12 років працюю з молоддю і можу з впевненістю сказати, що сьогодні вони як ніколи прагнуть розвиватися і розвивати нашу Країну, активно беруть участь у виборах та бажають зробити внесок у процвітання нашої Держави. Особисто я вірю в нашу молодь.

Давайте поговоримо про конкурс. «А судді хто?» (С) Я маю на увазі, хто були всі ці люди в комісії? Вони хоч представилися на початку?

Склад Конкурсної комісії з питань вищого корпусу Державної служби затверджений Кабінетом Міністрів України. До неї входили як державні службовці-керівники профільних відомств, так і представники громадськості. Наше спілкування було зведено до мінімуму: тільки коли нас запрошували, ставили питання і оголошували результати - ну, напевно, ви бачили.

Лідер був явно виражений вже після першого етапу - бали у Юлії Олександрівни Світличної, діючої голови ХОДА, в період з 29.08 по 15.10 - в.о. губернатора, були набагато вище за інших.

Конкурс представляв собою спочатку тестування, потім ситуаційні завдання, потім співбесіду?

- Так, було три етапи. Перший - це тести. Питання були різні: зі знання Конституції України, законів «Про запобігання корупції», «Про державну службу» і т.п. Відповідати необхідно було швидко - по хвилині на кожне питання, всього їх було 40. Складність була в тому, що потрібно було вибрати на екрані комп'ютера з 5-ти готових відповідей найбільш релевантну, при цьому всі вони були дуже схожі.

Якщо ти не знаєш законодавство, то вгадати не вийде, оскільки, на перший погляд, всі відповіді були правильними. Двоє людей відсіялися вже після першого етапу, при цьому один відразу встав і сказав ще до початку: «Я не готовий: з комп'ютером не дружу».

Ну, я так розумію, викладача Юракадемії запитання щодо законодавства в глухий кут не поставили. А що стосується ситуаційних завдань?

- Ситуаційні завдання вимагали комплексного підходу до їх вирішення. Перше питання звучало так: «Як голова Харківської обласної адміністрації ви є членом Ради регіонального розвитку при Президентові України. Ви - один з доповідачів на наступному засіданні Ради з питання інноваційного розвитку регіонів». Час на підготовку до презентації - 45 хвилин.

А друге питання?

- Друге питання стосувалося дефіциту в бюджеті, який унеможливив виплату заробітної плати державним службовцям ОДА.

Щодо першого ситуаційного завдання, з інновацій - які варіанти Ви запропонували?

- Щоб Харківський регіон економічно розвивався, він повинен виробляти конкурентоспроможну продукцію, яка буде відповідати платоспроможності громадян. Це призведе до надходження додаткових коштів у бюджет та, можливо, у перспективі, взагалі зможе у нашому регіоні створити прецедент із бюджетним профіцитом.

У Харківській області сформувався ряд підприємств, які впроваджують в свою діяльність систему Європейських стандартів управління процесами. Взяти ту ж фармацевтичну галузь. Ви знали, наприклад, що у Харкові сьогодні виробляється майже половина (45%) лікарських засобів, які випускає Україна - понад 300 найменувань фармпрепаратів.

Що стосується машинобудівного комплексу, ряд підприємств Харківської області досягли високого результату в сфері точних технологій та інженерії.

В АПК за рахунок впровадження певних технологій можна десь в 2 рази підвищити ефективність сільського господарства.

Наука. У сьогоднішній ситуації нам вкрай необхідний «технологічний прорив», виведення на ринок нових інноваційних продуктів в кожній з галузей.

Відповідь членів комісії влаштувала чи просили щось уточнити?

- По очах і жестах було видно, що їх задовольнила відповідь. Як вони сказали, в ситуаційних завданнях правильну відповідь знайти практично неможливо. Комісія дивиться на хід думок кандидата, на його володіння ситуацією в регіоні, його логічне мислення і знання законодавства.

У чому Ви бачите розвиток Харківської області?

Серед пріорітетів розвитку Харківського регіону я хочу виділити, по-перше, підвищення його конкурентноспроможності. Зростання енергоресурсної ефективності економіки шляхом залучення зовнішніх і внутрішніх інвестицій у модернізацію фондів промисловості та підприємств ЖКХ, розвиток відновлювальної та альтернативної енергетики, просування регіону як столиці ІТ-аутсорсингу України, розвиток малого та середнього бізнесу.

По-друге, необхідно зменшити територіальні диспропорції у якості життя та забезпечити поліцентричний розвиток регіону. Третім пріоритетом є ефективне управління місцевим розвитком, впровадження принципів суспільно-приватного партнерства в усіх сферах управління розвитком регіону та місцевих громад, запровадження системи електронного урядування та інформаційного забезпечення прийняття державних управлінських рішень в роботу органів влади.


Чому Харків, а не Київ Ви бачите столицею IT-аутсорсингу України?

На сьогодні майже всі великі IT-компанії знаходяться в Києві. Однак в Харкові працює не менше 20 тисяч IT-фахівців, і за цим показником ми випереджаємо Львів, Дніпро та інші IT-центри України. Це 3-тя за обсягом експортна галузь в Україні після агропромислового сектора та металургії. Але це, в основному, аутсорсинг. Та ж продаж ресурсу, тільки інтелектуального. Мінімум доданої вартості.

Якщо ж говорити про обсяги, то в Харківській області, за даними Головного управління статистики, експорт IT-послуг займає перші позиції в структурі зовнішньої торгівлі регіону. До того ж, IT-фахівці створюють додаткові робочі місця в суміжних сферах економіки регіону, таких як послуги, торгівля та інші. Один айтішник може забезпечувати 4 додаткових робочих місця поза IT-сфери, а це вже вагомий внесок в економіку регіону.

Але, в силу ситуації, що склалася на Сході України, з яким ми безпосередньо межуємо, незважаючи на те, що у нас сильна освітня база і потужний науково-технологічний потенціал, ми втрачаємо свої позиції як провідного центру IT-розробки. Багато IT-фахівці виїжджають або в сусідні регіони, або взагалі за кордон.
Як поставилося керівництво вузу до Вашої ініціативи?

Заборонити брати участь в конкурсі ніхто не може. Керівництво із розумінням поставилося i підтримало мою ініціативу.  У тому ж і полягає суть даного конкурсу, що кожен, хто відповідає критеріям, може в ньому брати участь і розраховувати на перемогу.

Буде корисний і цікавий досвід, знову ж ...

- Досвід колосальний, я чесно Вам скажу. І мені приємно, що я з гідністю пройшов це випробування, зайнявши хоч і не перше, але все ж почесне друге місце.

Ваші студенти, мабуть, теж дивилися всі?

- Так, тут був справжній фурор. Мені багато писали, студенти створили групу Вконтакті і в Вайбері: обговорювали, переживали. Коли приїхав, заходили привітати: мовляв, друге місце - це зовсім непогано. З іншого боку, вже коли конкурс стартував, деякі, навпаки, були збентежені: а що буде, якщо Сергій Миколайович раптом виграє і піде, на кого він нас залишить?

З Юлією Світличної Ви до конкурсу особисто знайомі були?

- З Юлією Олександрівною ми зустрічалися буквально кілька разів по роботі. Вона дійсно сильний вольовий керівник і гідна займати свою посаду. На конкурс вона прийшла найбільш підготованою - це треба об'єктивно визнати. Хороша теоретична підготовка і практичний досвід зробили свою справу, і у неї заслужене перше місце.

Довідка:

Всього на посаду глави Харківської області претендувало 10 кандидатів: в.о. голови Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична; начальник військово-юридичного факультету Національного університету імені Ярослава Мудрого Сергій Мельник; експерт ГО «Експертиза реформ» Тетяна Барановська; народний депутат України VII скликання, почесний голова корпорації «УкрІннМаш» Віталій Немилостивий; кандидат в мери Харкова (2006 р.), тимчасово не працюючий Петро Костенко; фізична особа - підприємець Олег Василенко; депутат Харківської облради V скликання, професор кафедри цивільно-правових дисциплін ХНУ ім. В.Н. Каразіна Сергій Бервено; начальник Одеського міського управління юстиції Сергій Кадигроб; глава дирекції по завершенню операції АТ «Єврогазбанк» Медет Магомедов; депутат Донецької облради II, V, VI скликань, тимчасово не працюючий Сергій Третьяков.

Сергій Миколайович Мельник  народився 12 липня 1977 року в м. Хмільник, Вінницької області. Закінчив у 1994 р. Київський військовий ліцей м. Київ, у 1999 р. – Харківський військовий університет за спеціальністю: «Зенітні ракетні системи та комплекси середньої дальності», у 2009 р. закінчив Національну юридичну академію України імені Ярослава Мудрого. Кандидат юридичних наук. З 2003 р. по 2007 р. – начальник курсу військово-юридичного факультету, з 2007 р. по 2012 р. – начальник відділення матеріально-технічного забезпечення – помічник начальника факультету з матеріально-технічного забезпечення, з 2012 р. – заступник начальника факультету з матеріально-технічного забезпечення, з липня 2015 р. – заступник начальника факультету з навчальної та наукової роботи, з  квітня 2016 р. –  начальник військово-юридичного факультету.

comments powered by HyperComments