Харків необхідно позиціонувати як столицю IT-технологій - кандидат у губернатори Сергій Мельник

Ростислав Касьяненко  |  Понеділок, 17 жовтня 2016, 14:06
У Харкові працює не менше 20 тисяч IT-фахівців, і за цим показником ми випереджаємо Львів, Дніпро та інші IT-центри України.
Харків необхідно позиціонувати як столицю IT-технологій - кандидат у губернатори Сергій Мельник

Про це в інтерв'ю "Справжній Варті" повідомив начальник військово-юридичного факультету Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого, полковник юстиції Сергій Мельник, який посів друге місце у конкурсі на посаду голови Харківської обласної державної адміністрації.

Він вважає, що Харківський регіон необхідно позиціонувати як столицю IT-технологій.

"IT-галузь - третя за обсягом експорту в Україні після агропромислового сектора та металургії. Але це, в основному, аутсорсинг. Теж продаж ресурсу, тільки інтелектуального. Мінімум доданої вартості", - відзначає кандидат в губернатори.

За даними Головного управління статистики, в Харківській області, експорт IT-послуг займає перші позиції в структурі зовнішньої торгівлі регіону. До того ж IT-фахівці створюють додаткові робочі місця в суміжних сферах економіки регіону, таких як послуги, торгівля та інші.

"Один айтішник може забезпечувати 4 додаткових робочих місця поза IT-сферою, а це вже вагомий внесок в економіку регіону, - вважає Мельник. - Але, в силу ситуації, що склалася на Сході України, з яким ми безпосередньо межуємо, незважаючи на те, що у нас найсильніша освітня база і потужний науково-технологічний потенціал, ми втрачаємо свої позиції провідного центру IT-розробки. Багато IT-фахівців, що виїжджають або в сусідні регіони, або взагалі за кордон ".


Сергій Мельник бачить конкурентну перевагу Харківщини, по-перше, в інтелектуальному ресурсі - наших вишах з досить високою якістю навчання. І, по-друге, в промисловому потенціалі.

"Наші Хартрон, Турбоатом, завод імені Малишева. Причому це не тільки машинобудування, це фармація, це агропром і харчопром. Галузі, які відчайдушно потребують інтелекті, в інноваціях", - стверджує він.

"Чомусь інноваціями у нас вважається покупка нового обладнання на заводі. Я ж пропоную розвивати науково-дослідний та інженерно-конструкторський напрямки. Те, що в світі називається research and development (R&D). Зробити Харківський регіон заповідником цих самих research and development. І залучати інвестиції саме під них. Наша промислова база могла б стати полем для експериментів", - впевнений полковник юстиції.

За його словами, для того, щоб такий проект був успішний, потрібно вкладатися в освіту - щоб вона встигала за розвитком науки і технологій у світі.

"Україна вже розглядається західними компаніями з цієї точки зору, - продовжує С. Мельник. - Наприклад, в квітні цього року компанія Ericsson запустила в Україні свій перший R&D-офіс. Тільки у Львові, а не в Харкові". На думку начальника факультету Юракадемії, виною тому - прифронтова зона.

"У нас з одного боку - кордон з Росією, з іншого - зона АТО, тому західні компанії побоюються сюди заходити. Вони думають, що тут нестабільно, хоча насправді це не так. Це я вам як військовий говорю. І готовий повторювати це, скільки знадобиться, для будь-якого іноземного інвестора, готового вкладати гроші в розвиток науки і технологій в Україні", - підкреслює Мельник.

Він упевнений в тому, що сьогодні потрібно працювати над тим, щоб Харків сприймався як стабільне і безпечне місто, з точки зору зарубіжних партнерів.

"І сьогодні ХОДА вже веде велику роботу в цьому напрямку. Це дасть нам в середньостроковій перспективі, в тому числі, приплив студентів з різних регіонів України та інших країн світу", - вважає він.

За словами кандидата в губернатори, не може не радувати діалог між місцевою владою і Харківським IT-Кластером, який створений ініціативою самих IT-компаній.

"Деякі ініціативи і пропозиції Кластера вже були включені в Програми розвитку області та міста "Харків 2020". Це дуже позитивний сигнал для зарубіжних партнерів і не тільки", - стверджує Мельник.

Повний текст інтерв'ю з начальником військово-юридичного факультету Юракадемії імені Ярослава Мудрого, полковником юстиції Сергієм Мельником, читайте у вівторок протягом дня в авторськой рубриці Ростислава Касьяненко "Справжня Розмова".

 

comments powered by HyperComments