Хода Євромайдану в Харкові: "ультрас", міліція, "тітушки". Всі діяли за планом

Станіслав Аланін  |  Субота, 25 січня 2014, 20:48
Вкотре вже вихідний зимовий день у Харкові був і "гарячим", і морозним одночасно. Майданівці провели сьогодні свою чергову, цього разу не зовсім звичну акцію. Фанатські об'єднання ФК "Металіст", як і обіцяли, приєднались до сьогоднішнього харківського Євромайдану, щоб захистити його від можливих нападів. У свою чергу "прославлені" на всю Україну місцеві "тітушки" теж виконали свої погрози, в всякому разі спробували. Крім політичної позиції харківських "ультрас", яка здивувала пару днів, на подив професійно спрацювала міліція, яка справді захищала право громадян.
Хода Євромайдану в Харкові: "ультрас",  міліція,  "тітушки".  Всі діяли за планом

Сьогодні Харківський Євромайдан організував ходу містом. І хоча попереднє оповіщення про акцію не було задовільним (можливо, умисно з міркувань безпеки), кілька  сотень людей вирушили о 16.00  від пам’ятника Воїну-визволителю проспектом Леніна [- за версією активістів  Дж. Леннона]  до центру міста. Загалом їм належало пройти пішки про дуже морозному і доволі сніжному Харкову близько 5 кілометрів. На 18.00 біля пам’ятника  Тарасу  Шевченку мало зібратися традиційне майданівське віче.

Серед учасників ходи переважали студенти, проте було чимало й немолодих людей та журналістів. Зважаючи, на попередні численні погрози Євромайдану (а Харків, на жаль, зараз перетворився ледь не на столицю «тітушок»), колону людей з усіх боків охороняла міліція. Загалом ситуація в місті останніми днями поступово нагрівається: на залякування і погрози майданівців кілька днів тому пролунали (доволі несподівано) заяви знаменитих «ультрас» футбольного клубу «Металіст», про те, що вони захищатимуть Євромайдани і в рідному місті, і в столиці.

Люди в колоні тримали прапори України та чорні саморобні прапори на знак скорботи, і скандували: «Харків, вставай!». «Ультрас» виконали свою обіцянку і супроводжували  ходу євромайданівців, дорогою до них приєднувались окремі харків’яни, як правило, молоді хлопці в масках, що закривали обличчя (можливо, це були ті ж самі фанати ФК «Металіст»).

Більша частина шляху колони минула мирно, але вже наприкінці проспекту Леніна, коли до пам'ятника Шевченку залишалось йти хвилин 10-15,  «ультрас» атакувала група молодиків у спортивних костюмах.  Вони почали кидати в  учасників ходи петарди і шматки змерзлого снігу. 
В першу чергу постраждали ті, хто рухався по краю колони – журналісти. Кільком з них пошкодили апаратуру, а одному з журналістів навіть розбили голову. Від нападу "тітушок" найбільше  постраждали, як не парадоксально, якраз неопозиційні  ЗМІ - у оператора Обласного (державного, зрозуміло) телебачення хулігани забрали камеру, фотокореспондентку провладного сайту "Городской  Дозор"  штовхали і намагались вирвати апаратуру. 

Міліція зреагувала на напад «тітушок» доволі швидко і жорстко. 

Харківські міліціонери зупиняють "тітушку"

Фоторепортаж про події 25 січня в Харкові  дивись тут.

comments powered by HyperComments