У Харкові створено «Велике журі правосуддя». Громадські актівісти передали вимоги суддям/ Фоторепортаж

Юлія  |  П'ятниця, 20 січня 2017, 18:03
В межах цієї платформи активісти та громадські діячі працюватимуть над очищенням судової системи від корупції
У Харкові створено «Велике журі правосуддя». Громадські актівісти передали вимоги суддям/ Фоторепортаж

«Це обумовлено тим, що ми, в особі громадських організацій, готові проходити люстрацію та готові виразити недовіру судам, – заявив на прес-конференції Олег Ширяєв, голова ГО «Східний корпус», – Ця недовіра виникла не на пустому місці. Справа у тому, що 95 % суддів при прийняті рішень керуються не здоровим глуздом та законодавством, а своєю любов’ю до грошей. А інші 5%, такі як Олександр Мамалуй, керуються здоровим глуздом та любов’ю до батьківщини».

За словами Степана Литвина, представника ГО «Східний корпус», на сьогоднішній день всі нововведення розбиваються об корупційні схеми, які існують в судовій системі. Подекуди представники правоохоронних органів чи громадськості активісти фіксують факти серйозних правопорушень. Але коли ті потрапляють до суду – то вони через корупцію не знаходять свого логічного продовження у  вигляді притягнення винних до відповідальності.

«Це призводить до того, що в суспільстві панують депресивні настрої, – зазначив він, – воно в такій ситуації не може проявляти свої ініціативи, адже будь-яка з них буде придушена та заглушена. Ми вважаємо, що зараз конче необхідно підійти якось до питання люстрації суддів».    

У свою чергу Анатолій Раснянський, представник ГО «Прорватися!», підкреслив, що на сьогоднішній день суспільство має доступ до певних механізмів контролю влади. Проте судова система залишається закритою. Тому громадськість та, зокрема, платформа «Велике журі правосуддя» має розпочати роботу з очищення судів. Всі факти, які мають стосунок до діяльності того чи іншого судді, будуть аналізуватися.  

«Потім кожен з суддів, який буде проходити по тій чи іншій справі, буде викликатися до цього журі, – зазначив він, – і ми, як громадськість, будемо розмовляти, задавати питання, дивитися на того суддю. І рішення буде таким: чи довіряємо ми йому далі продовжувати свою діяльність, чи ні. Якщо ми не довіряємо, то тут інструментів багато». 

Всі факти правопорушень будуть оприлюднені. Буде створений рейтинг кожного судді та прокурора,  який базується на їх безпосередній діяльності. Крім того, представники платформи мають намір звертатися до компетентних органів, щоб суддя, який вчинив правопорушення, був відсторонений від посади. На даний момент йде процес створення регламенту платформи, який буде оприлюднений через 10 днів. Активісти, зокрема, закликають всіх охочих взяти участь в цьому процесі та надсилати власні пропозиції через соціальні мережі. 

Представники новоствореної платформи впевнені,  що саме громадськість мусить задавати вектор судовим реформам. Вони, зокрема, наголосили на тому, що це суспільство створює державу, а не навпаки. Тому активісти розраховують на підтримку з боку громадськості та закликають її представників повідомляти про порушення та зловживаннями в судовій системі.

Перша акція нового громадського об’єднання – пікетування Апеляційного суду Харківської області. Після пікету вони передали голові суду Антоніні Колтуновій список суддів, які, на думку активістів, заплямували свою репутацію, тому повинні бути люстровані.

Нагадаємо, що раніше під стінами обласного МВС пройшов пікет "Похорони справедливості", присвячений Миколі Черьомухіну. Представники "Східного Корпусу" і "Цивільного Корпусу"  підійшли до будівлі управління Національної поліції Харківської області та поклали по дві гвоздики.

Також Екологічний Корпус призупинив роботу шкідливого підприємства під Чугуєвом. Після пікету директор приватної компанії пообіцяв припинити свою роботу до збору всіх необхідних документів і дозволів.

comments powered by HyperComments