Рухай Харків та перевіряй його на доступність

Юлія Гуш  |  Неділя, 25 вересня 2016, 15:50
Зазвичай людина не замислюється над доступністю міста, якщо у неї немає жодних проблем з пересуванням. Проте квест «Рухай Харків» змусив поглянути на цей аспект з дещо іншого ракурсу.
Рухай Харків та перевіряй його на доступність

Даний захід пройшов у межах фестивалю «ІнклюзіON», присвяченого безбар’єрності та безпечності міста для людей з інвалідністю. Перед нами, учасниками квесту, було поставлене завдання: порахувати кількість з’їздів з тротуару по одній зі сторін вулиці Алчевських – від площі П’яти кутів до вулиці Ярослава Мудрого. Під час маршруту було нараховано приблизно 3 з’їзди на проїзджу частину і 10 внутрішньоквартальних. А тепер більш детально, із зауваженнями та коментарями.

Звичайно, під час квесту були помічені позитивні моменти. Але, на жаль, їх було замало. Надто замало. Наприклад, на вулиці Алчевських ми побачили низький бордюр, побачили пандуси, на яких можна з’їхати людині на візку.

Але є багато високих бордюрів. Був з’їзд, яким така людина не зможе нормально скористатися. Бо з одного боку, там автомобільна парковка, а з іншого – будівлі. Також по вулиці можна побачити водостоки, які не покриті решітками, як це, по ідеї, повинно бути. Місцями можна побачити розбиту плитку та серйозно пошкоджений тротуар. Через такі «перешкоди» легко можна перечепитися навіть просто любителю «ловити ґав».

А тепер чисто людський аспект: прямо біля пандусів в паркуються автомобілі. Так, що людині на візку важко чи взагалі неможливо там проїхати. При цьому в таких місцях немає жодних позначок щодо заборони парковки. А варто було би. Та і самі пандуси часом знаходяться в не найкращому стані. На вулиці Алчевських також трапляється така картина, коли переходи через дорогу є, а пандуси відсутні взагалі.

Спускаємося до ст.м. «Пушкінська». Біля входу до метро пандус є, але він надто крутий. Їхати небезпечно. Так що вперед, каскадери! Або ним просто незручно користуватися. І ця проблема стосується не тільки «Пушкінської». Ми бачили на зовсім іншій станції як чоловік, не будучі в змозі перевезти по пандусу дитину на візочку, був змушений нести його на руках. До речі, всередині метро пандусів взагалі немає. А сходи є. Як там потім проїде людина на візку – це вже її особисті проблеми.

Також потрібно було сфотографувати спеціальний ліфт на станції «Перемога» та дізнатися, які категорії населення можуть ним скористатися. Як виявилося, це можуть зробити люди, що пересуваються на візку, люди з проблемами опорно-рухового апарату та особи з дитячими візочками. Про це, до речі, свідчить табличка на ліфті. Там також є кнопка для виклику допомоги. Проте велосипедисти та люди з вантажем ним скористатися ним не зможуть. Так що багаж в руки – і по сходам!

Останнім часом можна побачити, що місто дуже повільно, поступово, стає більш доступним для людей з особливими потребами. Але про справжню інклюзивність та доступність поки говорити ще дуже і дуже рано.

comments powered by HyperComments