Доброчинний бал «Коли здійснюються мрії» у «Kharkiv Palace» - рухаємось до Європи у ритмі вальсу

Вівторок, 22 травня 2012, 10:28
Наш рідний Харків претендує на звання європейського міста. Дещо передчасно, на мою думку, але певні маленькі кроки у бік Європи місто робить. Неодмінною ознакою європейського міста є наявність у ньому світського життя і традицій доброчинності. А не лише п'ятизірковий готель у центрі міста, як вважають деякі можновладці. Але іноді все складається вдало як пазли – одне до одного. У харківському готелі «Kharkiv Palace» 19 травня відбувся міжнародний благодійний бал «Коли здійснюються мрії».
Доброчинний бал «Коли здійснюються мрії» у «Kharkiv Palace» - рухаємось до Європи у ритмі вальсу

Бал організований з ініціативи Харківського обласного благодійного фонду «Соціальна служба допомоги» за сприяння Американського єврейського розподільчого комітету «Джойнт», за підтримки Посольств Австрії та Німеччини в Україні, а також Харківського клубу толерантності при Конгресі національних громад України та Німецько-українського культурно-освітнього центру «Будинок Нюрнберга».

Метою балу, такого ще незвичного для Харкова заходу, було бажання об'єднати представників різних народів і культур навколо шляхетної  ідеї допомоги дітям-сиротам, відродження культури доброчинності в Україні, відновлення історичної традиції балів, сприяння формуванню молодих людей як всебічно розвинених, гармонійних і толерантних особистостей, відкритих світовій культурі, здатних до міжкультурного діалогу.

 У 19 сторіччі губернський Харків славився своїми балами, тому варто згадати історію. Ось що писав про харківські старосвітські бали В.П. Карпов у книжці «Харьковская старина. Из воспоминаний старожила»: «Когда в жизни все улыбается, когда все дышит довольством и избытком, человек делается оптимистом и создает целый ряд разнообразных удовольствий. К числу таких удовольствий принадлежали балы… Особенно любили щеголять своею формою гусары, уланы и драгуны того времени. Не отставали от них и штатские, справляя себе весь новый костюм и выписывая из Москвы манжеты и нарукавники.

Но более имели забот и хлопот по случаю предстоящего бала девицы и их мамаши… Модистки были завалены работой. В мастерских горою на столах лежали дорогие материи, изрезанные в куски загадочных форм. Бархат, шелк, затканный серебром и золотом, атлас, тюль, газ, матовый зефир, золотой шнурок, перламутр, кружева и жемчужные нити – все в капризном беспорядке кокетливо лежало на столах швейных мастерских. Переливая радужным блеском, искрясь то там, то здесь на темных кусках бархата или на зеркальных поломах атласа, все эти драгоценные дары цивилизации горделиво кичились тем, что им предстояло украшать собою бюсты и талии девиц-красавиц. А в день самого бала, с самого раннего утра и до десяти часов вечера, не только первоклассные парикмахеры, но даже и цирульники были заняты уборкой дамских голов, завивкою голов кавалеров и бритьем благородных ланит почтенных мужей. Большинство девиц, бивших на грациозность талии, этот день ничего не ели, кроме хлеба с чаем. Корсеты передвигались на самые крайние планшеты. Не желая, чтобы на бале ланиты пылали румянцем, барышни ели мел и пили по глоткам слабый уксус. Но вот наставал час выезда на бал. После долгих и томительных часов одевания и уборки прелестной головки трибушонами и роскошным бандо из природных волос, переплетенных ниткой жемчуга или цепью из бирюзы, девушка, только легко накинув на плечи меховую шубенку, в открытой коляске ехала на бал стоя, с открытой головой, держась руками за пояс кучера».

У  19 сторіччі бали відбувалися у Дворянському зібранні та у Інституті шляхетних дівчат. На жаль, жодна з цих старовинних будівель не збереглася до нашого часу. Але бальний зал готелю «Kharkiv Palace» нічим не поступається справжнім палацам. Вишуканий сучасний дизайн, дзеркала, яскраве освітлення –  у такий зал і короновану особу запросити не соромно.

Потанцювати на балу мали можливість усі охочі. Треба було лише внести благодійний внесок 100 грн. 

На вході гостей балу вітали живі скульптури:

У фойє перед початком балу гостей розважали музики:

Для охочих навчитися танцювати заздалегідь були організовані уроки танців. Бал відкрили 52 пари юних дебютантів. Всі дівчата були в білих бальних сукнях, а хлопці у костюмах з «метеликами» або у військовій формі, яка  так прикрашає чоловіків.

Хлопці з факультету підготовки кадрів СБУ Національної юридичної академії трималися не гірше гусарів з драгунами. Навіть курсанти Університету внутрішніх справ, які зазвичай не відрізняються добрими манерами і освітою, на балу поводилися цілком пристойно. Може варто майбутніх міліціянтів в обов’язковому порядку навчати бальним танцям і етикету? Може це покращить моральний рівень вітчизняної міліії? Дівчата у білих бальних сукнях з довгими червоними печатками і червоними віялами виглядали справжніми принцесами.  Хоч витримати кілька годин у важких довгих сукнях і черевичках на високих підборах їм було нелегко. Одна дебютантка не витримала і зробила ось так:

 Слідом за дебютантами до танців приєдналися вихованці дитячого містечка «Отрадне».

 Майже дорослі:

І зовсім малі:

У перерві між танцями на гостей бала чекав показ моделей дитячих святкових суконь від дизайн-студії «Антураж», продемонстрованих чарівними і безпосередніми маленькими манекенницями:

 

 

Також гостям балу була представлена концертна програма:

Стомлені танцями гості мали можливість перепочити оглянувши виставки «We-Peace» про права та історію біженців в Україні та «Разом», підготовленої Конгресом національних громад України за підтримки «Будинку Анни Франк». А також взяти участь у доброчинній лотереї та ярмарку дитячих виробів і сувенірів. І знову до танців!

Усі кошти, виручені в ході проведення балу, організатори обіцяють витратити на виконання мрії дітей-сиріт – будівництво басейну у дитячому містечку «Отрадне».

Прекрасно, що бали відроджуються у наш час не лише як розвага, але і як свято доброчинності. Бал завершився. Згасли кришталеві люстри бального залу. Але цей яскравий травневий  вечір минув недаремно. Завдяки організаторам міжнародного балу «Коли здійснюються мрії» Харків зробив ще один крок на шляху до європейської цивілізації, крок у напрямку де панують не лише гроші і брутальна сила, а добро, шляхетність і взаємна повага.

Фото автора та спільноти  «Благодійні бали у Харкові» .

.

 

 

 

 

 

comments powered by HyperComments