Івана Купала з FreedomFoto. Містика стародавніх слов'ян і сучасне фотомистецтво.

Неділя, 8 липня 2012, 13:52
Свято Івана Купала з давніх-давен - одне з улюблених свят в Україні, яке відзначають в ніч на 7 липня, тобто в ніч з 23 на 24 червня за старим стилем.
Івана Купала з FreedomFoto. Містика стародавніх слов'ян і сучасне фотомистецтво.

Назву свята пов'язують з ім'ям язичницього бога Купала (Купайла) — богом земних плодів. Купальська ніч – чарівна ніч. В цю ніч ходить щастя по землі, а разом з ним і темні лихі сили. У Харкові багато мальовничих і затишних куточків. Тож свято Купала святкували у Саржиному яру, Журавлівському гідропарку, Олексіївському лугопарку. Мені пощастило взяти участь у купальських веселощах, організованих популярною харківською творчою формацією FreedomFoto у Олексіїївському лугопарку, на березі річки Лопань. Тут можна  відчути себе справжніми язичниками, які співають купальські пісні, поклоняються вогню, задобрюють бога Купала.

FreedomFoto - професійна досвідчена команда, яка організовує масові тематичні фотопроекти в місті Харкові. 

Взяти участь у заходах FreedomFoto може будь-хто, як початківці фотограф або модель, так і професіонали. Проект створений для спілкування, розвитку та вдосконалення. Єдиною умовою участі є вміння і бажання працювати в команді. Дівчатам і хлопцям з FreedomFoto вдалося гармонійно поєднати романтику і містику стародавнього слов'янського свята з сучасним фотомистецтвом.

Як і належить, святкування розпочалося у заздалегідь домовленому місці,  біля річки Лопань. Дівчата збирали польові квіти і плели з них вінки.  

Власноруч сплести віночок виявилося нелегким завданням для міських панянок. Часу ми витратили багато, але вийшло дуже гарно.

Дівчата водили хороводи навколо опудал Купала і Марени і співали:

За народним повір'ям, вінки, в яких дівчата беруть участь у святкуванні, наділені цілющою силою:

Як стемніло, на березі розпалили купальське вогнище, яке  згідно з повір’ями має велику містичну силу. Стрибати страшно, але традиція вимагає!

Опудал  із соломи і гілок верби на ім'я Купало і Марена чекала трагічна доля. Їх принесли в жертву язичницьким богам і спалили дощенту...

Дівчата ворожать на судженого - кидають у воду свої вінки, а хлопці повинні їх дістати. Дівчата вірять, в який бік вінок попливе - звідти й наречений з'явиться. Вінок - це символ щастя та одруження:

Схоже, що більшість наречених мешкає на Олексіївці… Або на Клочківській… Чи просто вітер у той бік:

Лише в Купальську ніч на папороті, серед ночі розцвітала чарівна вогняна квітка щастя – кочедижник. Може комусь з нас вдалося знайти її цієї ночі?

Навіть, якщо квітка папороті так нікому і не з’явилася, то кохання, хто ще не зустрів, у цьому році обов’язково зустрінуть. Це Купало і FreedomFoto гарантують!

Повний фотозвіт тут.

 

.

.



 

comments powered by HyperComments