Єдині тарифи: міф чи реальність?

Четвер, 15 вересня 2011, 14:22
Ініціатива Президента України Віктора Януковича щодо встановлення єдиних тарифів на житлово-комунальні послуги на території усієї країни знайшла всенародне схвалення. Дійсно, тяжко не погодитися з подібними словами гаранта: "Не може бути такої строкатості – тому що у нас однакові люди живуть в усіх регіонах, лікарі, вчителі отримують однакову зарплату".
Єдині тарифи: міф чи реальність?

Пам’ятаю, як в розмові з одним із своїх знайомих все таки ризикнув висловити сумнів щодо такої можливості: «Скажімо, одне місто «стоїть» на річці, інше  - в десятках кілометрів від води (приклад Лозової тут підходить дуже добре).  Яким же чином ціна на водопостачання може бути однаковою? Єдина можливість – фінансова компенсація бідних водою районів (а таких в Україні напевно більшість) з боку держави. Але цей варіант також належить до жанру фантастики»…

Чоловік подивився на мене мов на ворога народу, який з нез’ясованої ще причини (скоріш за всього просто через кепський характер) не бажає вселюдського щастя і прогресу.

 «Там,- показав він пальцем угору,- мабуть знають, що до чого!».

Позаминулого місяця група лозівчан провела збір підписів під Зверненням до Президента України, яке стосувалося підвищення ціни на воду та водовідведення в Лозовій (за їх інформацією зібрано більше 800 підписів), а спонукали їх до цього, за їхніми ж словами,  заяви Гаранта та Прем'єр-міністра, які ті робили стосовно тарифів на житлово-комунальні послуги. Саме на основі цитат цих посадових осіб і було підготовлено це звернення.

Пропоную ознайомитися з його повним текстом:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Президенту України

Януковичу Віктору Федоровичу

від мешканців міста Лозова

Харківської області

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

            Шановний пан Президент. Звертаються до Вас мешканці міста Лозова, яких, нещодавно, торкнулося чергове підвищення ціни на воду та водовідведення.

            Часто доводиться чути з екранів телевізора та читати в газетах, що тарифи на житлово-комунальні послуги повинні бути однаковими на всій території України. Вони лунають, як з боку Президента так і з боку Прем'єр-міністра.

            Вами робляться заяви, що «Не може бути такого, щоб в одному регіоні ціна втричі була вищою, ніж в іншому регіоні, тому що люди отримують заробітну плату однакову і вони платять за електроенергію, за газ єдиний тариф, а чим відрізняється вода? Нічим», а Микола Азаров заявляє про бажання «заслухати профільне Міністерство і керівників органів місцевої влади, які допустили хаос у сфері тарифоутворення», він, на Ваше до нього запитання: «чи здатні ми навести порядок у цій сфері?» відповідає Вам, «що це завдання ми виконаємо» та запевняє, що «Уряд, безумовно, наведе порядок у питанні, що стосується справедливих тарифів на послуги ЖКГ».

            Повідомляємо Вам, шановний Віктор Федорович, що у нашому місті, виконавчим комітетом Лозівської міської ради Харківської області, прийнято рішення про Про встановлення тарифів на послуги з централізованого  водопостачання і водовідведення  на рівні 16 грн 15 коп. за один мерт  кубічний води та стоків для населення. 

            У той же час, як нам відомо, у м. Київ вартість одного метра кубічного складає 3 грн. 18 коп., а у м. Харків, вартість одного метра кубічного води та стоків, складає 3 грн. 58 коп.

            Слід зауважити, що фінансові можливості громадян, які мешкають у столиці та обласному центрі, значно кращі за наші, але сплачують вони значно менше, ніж це робимо ми.

            Саме через те, що між тарифами у столиці та центрі області і тарифами  у нашому місті існує величезна різниця і виникло у нас бажання написати Вам листа і запитати — Чи то у нас дуже завищено вартість цієї послуги, чи то занижено вартість цієї послуги у вказаних містах?

            Ми розуміємо позицію влади, якій не дуже хочеться дратувати мешканців цих міст, підвищенням ціни на житлово-комунальні послуги і саме тому там ціни такі, які вони є, але чому це повинно відбуватися за рахунок таких міст, як наше, чим ми гірші за них? Лише тим, що терпляче переносимо кожне зростання вартості послуг, що терпляче переносимо різні експерименти у галузі ЖКГ і не вирушаємо з протестами до столиці?

            Ви говорите, що не може такого бути, щоб в одному регіоні ціна втричі була вищою, ніж в іншому регіоні, а реалії говорять про інше.

            Прем'єр-міністр звільняє заступника міністра з посади і говорить, що той «не впорався із завданням навести лад у надзвичайно чутливій для громадян і вкрай видатковій для бюджету держави галузі, він не побачив кричущої несправедливості, та змирився з цинічним диктатом тих, хто робить свій бізнес на комунальні послуги».

            Що це, красиві слова, завданням яких є гра на публіку, чи це дійсно бажання навести лад з цінами?

            Поки чиновники грають у політику та шукають крайніх, на кого звалити всю відповідальність, крайніми залишаємося ми, бо саме ми продовжуємо сплачувати за тими тарифами, які діють на місцях.

            Сподіваємося, що Ви знайдете можливість та дасте нам письмову відповідь на це наше звернення. Не за горами підняття вартості на опалення, а тому, ми повинні знати, до чого нам готуватися.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Відповідь була надана вже 1 серпня, але навряд чи вона задовольнила підписантів. Її основний зміст – «ви звернулися з питань, вирішення яких не належить до повноважень Президента України». Дивіться самі:

Особисто у мене, після ознайомлення з цим документом, виникло враження, що Президент (через своїх службовців) просто обминає це питання. Ну не може даватися така суха відповідь від імені людини, яка лише декілька місяців тому вирішення даного питання ставила одним з головних пріоритетів. Так, Президент не має безпосереднього відношення до реалізації реформ в цій сфері. Але він має своє бачення щодо цього та більш ніж достатній рівень впливу на рішення відповідних органів влади.

Виникає цілком логічне запитання, чи не «перехворів» вже Віктор Федорович ідеєю єдиних тарифів?

Експерти давно вже говорять про це. Так, інтернет–сайт «Україна комунальна»  розмістив цікавий матеріал, який аналізує еволюцію поглядів Президента у сфері ЖКГ - «Віртуальний «єдиний тариф» або еволюція пріоритетів у ЖКГ». Наведу коротку хроніку цих метаморфоз:

Травень 2010 р. Президент заговорив про єдиний тариф. Зокрема, на засіданні Ради регіонів у Львові Віктор Янукович озвучив ідею єдиних тарифів на території усієї України. «Я звертаюся до міністра ЖКГ і керівництва областей: потрібно створити таку систему, при якій, де б не жила людина, вона платила б за воду, електроенергію й газ однакові гроші», – заявив тоді В.Янукович.

Лютий 2011 р. Президент вже вимагає від голів обласних та районних держадміністрацій, а також представників профільного міністерства представити схему єдиного ціноутворення у галузі ЖКГ. При цьому гарант попередив: вона повинна бути реалізована до кінця року. «Я прошу й попереджаю. Найближчим часом необхідно вирівняти тарифи на воду, газ, ЖКГ тарифи, щоб вони були єдиними, й прийняти усі необхідні законодавчі акти», – цитує Президента агентство «МінПром».

Травень 2011 р. Перший віце-прем'єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв доручив керівникам ряду міністерств і відомств до 30 травня розробити єдиний і зрозумілий алгоритм розрахунку тарифів у ЖКГ для всіх областей України. Про це йшлося на одній із нарад у Кабміні.

За словами віце-прем'єра, на місцях відсутній єдиний підхід до формування тарифів, а відмінності в їх величині по регіонам «просто не можливо зрозуміти». Приміром, за гарячу воду в Миколаєві платять 9,05 грн. за куб. м, а в Івано-Франківську – 20,43 грн. за куб. м.

Серпень 2011 р. Дебютна прес-конференція новоспечених членів Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг. Журналістам пояснили, що мова йде саме про єдиний порядок формування тарифів, а не про єдині тарифи в Україні. Зокрема, про це заявив екс-заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Юрій Хіврич, який за словами прем'єр-міністра Миколи Азарова, «не впорався з покладеними на нього обов'язками з контролю над ціноутворенням у сфері житлово-комунального господарства».

Як доказ вищезазначеного наведу ще один цікавий факт. 3 червня цього року інтернет-сайт Finance.ua  оприлюдненив матеріал – «Кучеренко: Єдині тарифи на ЖКП заведуть економіку в глухий кут», в якому, зокрема, зазначається: «Екс-міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко вважає неправильним і економічно невигідним введення єдиних тарифів на послуги житлово-комунального господарства.

 "Оголошення, що до початку опалювального сезону у нас буде єдиний тариф на все, що можна: на тепло, на воду, на утримання житла... це взагалі нонсенс, і на сьогоднішній день не просто неможливо, але й економічно невигідно, це приведе в глухий кут", - сказав він на прес-конференції.

 На його думку, повинен існувати не єдиний тариф на послуги ЖКГ, а єдина методологія обчислення таких тарифів і контроль за її дотриманням.

 Кучеренко вважає, що уряду потрібно відійти від політики і перейти до реального реформування житлово-комунальної галузі.

На противагу йому, 2 червня перший віце-прем'єр Андрій Клюєв повідомив, що Кабінет міністрів планує ввести єдині тарифи на послуги житлово-комунального господарства з початку опалювального сезону 2011-2012 року. За його словами, наразі вже підготовлена єдина методика розрахунку тарифів на послуги ЖКГ. За словами Клюєва, ставки тарифів по всій країні будуть однаковими.

Тобто виявляється спочатку мова все ж таки йшла не просто про єдину методику розрахунку тарифів на послуги ЖКГ, а саме про єдині тарифи!

16 серпня ініціаторам вищезгадуваного колективного звернення до Президента України був надісланий лист від Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, тобто того органу, який безпосередньо повинен  реалізовувати дану реформу.

 

 

Як бачимо, роз’яснення щодо можливості впровадження уніфікованих тарифів на послуги ЖКГ обмежене стандартним для таких випадків словом – вивчається. Натомість в листі ретельно пояснюються причини того, чому в країні існує такий стан речей з ціноутворенням у  ЖКГ  і напевно відчуваючи, що ідею про єдині тарифи в сучасних українських реаліях точно втілити в життя неможливо – рекомендується оформляти «старі добрі» субсидії.

Отже – Президент ініціює прекрасні нововведення, а виконавці не хочуть їх реалізовувати - таким є месидж до народу.

Казка про доброго царя та поганих підлеглих – діє!

comments powered by HyperComments