Івано-Франківський обласний музей визвольної боротьби ім. Степана Бандери має прямі докази того жахливого терору і репресій, які вчиняли совєтські окупанти на теренах Західної України

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 19 липня 2011, 14:47
Історія музею бере початки з 1989 року, коли товариство «Меморіал» почало розкопки в Дем’яновому Лазі. Там було знайдено скелети закатованих людей, а зокрема, прострелені черепи, забиті цвяхи в кістки рук і ніг. Тому виникла необхідність зберегти експонати і поширити цю інформацію серед загалу.
Івано-Франківський обласний музей визвольної боротьби ім. Степана Бандери має прямі докази того жахливого терору і репресій, які вчиняли совєтські окупанти на теренах Західної України

На стендах музею містяться фотографії сотень знайдених кісток. Підійшовши ближче, можна побачити прострелені черепи, а кістки різних розмірів засвідчують про те, що серед закатованих було багато дітей.

На другому поверсі музею стоїть частинка совєтської тюремної камери. На стіні висить нагайка, зроблена з тонких стальних дротів. Такими знаряддями совєтські окупанти катували тих, хто перечив цій тоталітарній системі, або всього-на-всього мав добру хату чи іншу ціннісну власність. Бо знайдені скелети засвідчують  те, що серед закатованих були люди різних національностей і різного віку, і далеко не кожен з них був членом ОУН чи УПА.

Після оприлюднення цих фактів один з художників Івано-Франківська намалював велику картину, у якій відобразив своє бачення історії України. На полотні намальовані червоні совєтські зірки на людських трупах, обличчя політиків, істориків і звичайних людей, які віддали своє життя за ідеали, вигадані совєтськими і фашистськими окупантами України.

Поряд із цим, містяться фотографії діячів ОУН, УПА, поезія політичних в’язнів, 10 заповідей українського націоналіста, різна символіка.

Всі ці матеріали добре доповнюються розповідями екскурсоводів. Серед усього почутого найцікавішим виявилося те, що вояки УПА не грабували мирне населення, а за взяті гроші і товар видавали людям спеціальні векселі, у яких записували коли, скільки і чого взято, та зобов’язувалися повернути борг після відновлення незалежності України. І люди допомагали чим могли, бо вірили, що це піде на користь. Але векселі зберігати було дуже небезпечно, тому багато людей відмовлялись від отримання такого документу. Зараз бандерівські векселі є рідкісною історичною цінністю. Але такі документи є і вони дають нове бачення діяльності УПА.

comments powered by HyperComments