ІТ буде всюди. В Харкові дискутують про перспективи української економіки (фоторепортаж)

Четвер, 7 квітня 2016, 16:49
Під час панельної дискусії на Третьому міжнародному бізнес-форумі «Україна 2016: виклики і можливості», що відбувається сьогодні у Харкові, обговорили позитивні тренди і можливості країни.
ІТ буде всюди. В Харкові дискутують про перспективи української економіки (фоторепортаж)

Зокрема, голова IT-комітету EBA Володимир Бек розповів про високі технології і їх значення для економіки України. «ІТ стало настільки горизонтальною дисципліною. Косолідувати більше нічого, абсолютно по усіх фронтах. ІТ усюди. Це e-goverment, індустріальні системи, системи consumer. ІТ разом з іншими сучасними технологіями є горизонтальним таким драйвером змін по усьому світу. ІТ буде всюди, чим би ви не займалися і буде допомагати робити level up з тим, що ви робите», — зауважив експерт.

За його словами, нині Україні важливо підлаштуватися під тенденції четвертої технологічної еволюції. Вона стирає бар’єри між людиною і машиною: доповнена реальність, віртуалізація у всьому, вдосконалення систем штучного інтелекту, автоматизація та переформатування ринку праці тощо. Водночас зростає роль людського капіталу. «Людей, які здатні придумувати інновації, використовувати ідеї та робити їх мейнстрімом. Потреба в таких фахівцях росте. Якщо Україна упустить момент і не буде розвивати людський капітал, створювати кращі умови умови, щоб людський капітал залишався тут, то його буде годувати якась інша держава», — розповів Володимир Бек.

Існує думка, що Україна — ресурсна країна, тут багато аутсорсингу. «Це якісь спекуляції. Тому що коли дерево звалили де-небудь в Карпатах — і все, дерева більше немає. Коли людина сидить в Україні і робить на аутсорс якісь речі, вона вкладає цеглинки в локальну систему, локальні робочі місця», — наголосив експерт. Він зазначив, що найчастіше це приватні підприємці, які обслуговують по кілька фірм, популяризуються, зростають, розвивають свій професіоналізм. Великі компанії працюють як агрегатори, що мають людський капітал, здатний створювати якісь нові великі речі. Все це заразом, підкреслює голова IT-комитета EBA, призводить до зростання і еволюції економіки. Економіка, яка базується на знаннях, називається економікою знань.

В цілому, експерт позитивно оцінює перспективи української економіки, якщо зараз зосередитися на розвиткові новітніх технологій: «В України зараз є шанс. Зараз спостерігається тенденція консолідації людей, які займаються ІТ, крім того, є амбіція зробити з України країну».

Підтвердив цю точку зору і в.о. ректора ХНУРЕ Едуард Рубін. Наголосивши, що зараз потрібно навчати тих, хто б зміг новітні технології впроваджувати. «Ми повинні готувати фахівців, які не просто будуть користуватися, а винаходити, працювати над цими речами і дивитися, як буде розвиватися. Наша країна трошки відстала. Ми добре експлуатуємо ПЗ, добре можемо програмувати, але не винайти щось. Без освіти — нікуди», — акцентував увагу науковець.

Для цього потрібно змінювати структуру і формат освіти. Меморандум про створення однієї з інноваційних освітніх платформ також було підписано на початку бізнес-форуму.

«Якщо ми не будемо дивитися на освіту з точки зору зв'язку з бізнесом, вона розвалиться. Ми говоримо про те, що наше суспільство має комп'ютеризуватися, інтернетизуватися, все, що завгодно. Ми розуміємо, що живемо сьогодні в іншому столітті. Ми перейшли в інший вік, де все інакше розвивається, а працювати нікому», — резюмував експерт. Він також розказав, що у ХНУРЕ сьогодні багато над цим працюють. Зокрема, вчать людей працювати над і з e-goverment.

Нагадаємо, міжнародний бізнес-форум відбувається в Харкові втретє. Є кілька новинок, зокрема, вперше цього разу захід відбудеться у два дні — 7 і 8 квітня. Також на ньому присутня велика польська місія, а хедлайнером виступає екс-міністр фінансів Словаччини Іван Міклош. Організовується захід з ініціативи місцевих підприємців як реакція на ситуацію в країні. Щороку форум відвідують близько 400 учасників. Переважно це власники, директори і менеджери компаній. Актуальний список виступаючих і програма є на сайті: businessforum.kharkov.ua.

comments powered by HyperComments