Доля пам'ятників радянської епохи — на розсуд балансоутримувачів (відео)

П'ятниця, 8 квітня 2016, 20:18
В області повинні демонтувати 182 монумента. Губернатор чекає на звіти до 14 квітня.
Доля пам'ятників радянської епохи — на розсуд балансоутримувачів (відео)

Про це повідомив заступник голови ХОДА Михайло Черняк. За його словами, виконання закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні й заборону пропаганди їх символіки» стало можливим після того, як Мінкульт виключив монументи з реєстру пам’яток. «Як тільки ми його отримали, голова обласної державної адміністрації відразу підписав відповідне розпорядження про демонтаж», — розповів Михайло Черняк.

Процес контролює керівництво ХОДА. Розпорядження губернатора передбачає, що відповідальні за демонтаж мають відзвітувати про виконання 14 квітня.

«Кожен пам'ятник знаходиться на балансі певної структури, тому просто його зруйнувати та викинути неможливо. Але в той же час потрібно виконувати вимоги закону, який зобов'язує ці пам'ятники демонтувати. Тому власники цих монументів будуть самі вирішувати: чи залишити їх у себе на складах, чи утилізувати. Долю тих пам'ятників, які будуть представляти якусь цінність, в подальшому визначать фахівці», — цитує віце-губернатора прес-служба ХОДА.

Балансоутримувачами монументів, демонтаж яких передбачено розпорядженням, є РДА, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації — незалежно від форми власності. Вони мають виконати роботи у вказані строки.

Нагадаємо, Мінкульт постановив позбавити статусу пам'яток 794 споруди по всій Україні. На Харківщині визначено 174 об’єкта. Губернатор 7 квітня підписав розпорядження про демонтаж. За законом про декомунізацію також планується перейменування сел Жовтневого, Пролетарки і селища Піонер. Губернатор зазначив, що процес декомунізації хочуть закінчити у Харкові до кінця року.

 

comments powered by HyperComments