Вовчанськ і Куп'янськ забезпечать теплом з біомаси

Вівторок, 26 квітня 2016, 18:08
Фахівці Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) зустрілися з керівниками профільних департаментів ХОДА. Закордонним спеціалістам представили проекти у сфері енергоефективності, які реалізують в області
Вовчанськ і Куп'янськ забезпечать теплом з біомаси

«Пріоритетний напрямок для нас — це розвиток системи міні-ТЕЦ, які працюють на біомасі, — цитує начальника управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Олексія Белоцького прес-служба. — Найближчим часом плануємо реалізувати 10 таких проектів на території міст, у яких є центральне опалення. Два пілотних проекти вже реалізуються — виділена земля, розробляється техніко-економічне обґрунтування».

За словами операційного директора ТОВ «Котлотурбоатом» корпорації «МАСТ-ІПРА» Дмитра Анохіна, мова майданчики для будівництва міні-ТЕЦ вже визначені у Вовчанську і Куп'янську.

«Терміни будівництва одного об'єкта — півтора року, окупність — 4 роки. Сума необхідних інвестицій для однієї біо-ТЕЦ — близько 19 млн. євро, — розповів Дмитро Анохін. — За нашими підрахунками, Куп'янську це може дати економію газу до 10 млн. куб. м на рік і дозволить забезпечити населення більш дешевим теплом, стабільним електропостачанням, створити нові робочі місця і підвищити доходи місцевого бюджету. Також будуть спалюватися відходи сільгоспвиробництва, що поліпшить екологічну ситуацію в області».

Також у планах — переведення існуючих котелень на біопаливо, термомодернізація будівель бюджетної сфери.

Зазначимо, що в Харкові є єдина в країні з працююча програма енергоефективності. В області планують будувати сонячні електростанції за досвідом розташованої в селищі Комунар Харківського району, а науковці Інституту проблем машинобудування ім. А.П. Підгорного працюють над розробками у сфері гідроенегретики.

comments powered by HyperComments