Міська влада звинувачує обласну у некомпетентності та незаконних діях, декомунізація триває

Четвер, 12 травня 2016, 19:59
Сьогодні в ХОДА під головуванням віце-губернатора Михайла Черняка відбулося засідання комісії з декомунізації топонімічних об'єктів міста Харкова та області.
Міська влада звинувачує обласну у некомпетентності та незаконних діях, декомунізація триває

Перейменування проходять на виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», який набув чинності 21 травня 2015 року.

Присутній на засіданні заступник міського голови Ігор Терехов звинуватив членів комісії в некомпетентності, а проект її рішення — у невідповідності закону. При цьому віце-мер озвучив фантастичні версії для деяких топонімів. Наприклад, з назву Червонозаводського району він пояснив тим що там «плавили червону мідь».

За словами експерта Харківської топонімічної групи Сергія Жукова, район названо в 1924 році. «Назва «Червонозаводський» пов'язана з діяльністю комуністичної партії та містить елементи її символіки», — вважає він.

Ігор Терехов не згоден також з новою назвою станції метро «Пролетарська». Нагадаємо, Геннадій Кернес погодив перейменування всіх топонімів з аналогічною назвою — вулиці і площі, зберігши з невідомої причини стару для станції метро. Головуючий Михайло Черняк парирував, що, навпаки, проект рішення враховує всі норми закону і рекомендації Українського інституту національної пам'яті.

Зазначимо, що у роботі групи при ОДА в лютому-травні представники міськвиконкому (вони теж її члени) повинні були приймати участь, але прийшли тільки сьогодні. При цьому Ігор Терехов говорив, що з містом не порадилися. Позиція заступника голови ХОДА чітка: все за законом, у відповідності до пропозицій громадськості, істориків, експертів. Проект обговорювався, варіанти публікувалися на сайті облдержадміністрації.

Нагадаємо, що перейменування об'єктів в рамках закону наразі є у компетенції Ігоря Райніна. Міськрада погодила перейменування 221 вулиці (провулки, площі, проспекти тощо), одну станцію метро («Радянська» стала «Пл. Конституції»), три райони (Дзержинський став Шевченківським, Ленінський — Холодногорським, а Червонозаводський — Індустріальним).

comments powered by HyperComments