На Харківщині динамічно розвивається машинобудування

Середа, 23 травня 2018, 16:22
Обсяги реалізації продукції промисловості області в першому кварталі року зросли на 12%.
На Харківщині динамічно розвивається машинобудування

Про це повідомив під час брифінгу 23 травня начальник Управління розвитку промисловості ХОДА Володимир Міщенко.

Він зазначив, що в цілому промисловість Харківщини показує стабільне зростання, починаючи з 2016 року. Так, індекс промислового виробництва в 2016 році склав 105,8%, у 2017-му - 106,1%. Позитивно в 2017 році спрацювали практично всі галузі. Найбільш успішними були підприємства хімічної промисловості (10,4% зростання), металургії (19%), машинобудування (9,5%).

«При цьому зростання обсягів реалізації продукції - а це «живі гроші», які можна спрямувати на розвиток виробництва, - склало у 2017 році 27% (166 млрд грн). Найбільше реалізовано продуктів харчування і тютюнових виробів (31 млрд грн) і машинобудування (19 млрд грн), - розповів Володимир Міщенко. - У першому кварталі 2018 року обсяги реалізації зросли ще на 12% і склали 45,6 млрд грн. Найбільше зростання демонструє машинобудування - майже 50% (4,9 млрд грн)».

«У зв'язку зі зростанням прибутків промислових підприємств у минулому році глава області Юлія Світлична поставила задачу - зробити так, щоб ці успіхи позначалися на заробітних платах їх працівників, - зазначив начальник Управління розвитку промисловості. - Нею було проведено низку зустрічей з керівниками провідних підприємств області, в результаті яких було досягнуто домовленості про підвищення заробітних плат».

Так, за підсумками року на ХТЗ середня зарплата виросла на 17% і склала 6 тис. грн. На бронетанковому заводі зарплата збільшилася на 80% (12 тис. грн), на Балаклійському ремонтному заводі - на 46%, (9,4 тис. грн), на заводі «Світло шахтаря» - на 35% (9 тис. грн), заводі ім. Малишева - на 33% (7 тис. грн), на «Турбоатомі» - на 30% (8,5 тис. грн).

Ми вже писали, що Харківщина завершила 2017 рік з індексом зростання промислового виробництва 106,1%. Головною експортною галуззю є виробництво готових харчових продуктів. Найбільшу генерацію прибутку демонструє машинобудування, за рахунок, у першу чергу, внутрішнього ринку. Ще один з позитивних підсумків року - в Харківській області формується кластер енергомашинобудування: тут функціонують підприємства, які створюють повний цикл, від створення проектів до виробництва турбін та монтажу.

Раніше ми повідомляли, що за рік у промисловості Харківщини було створено три тисячі робочих місць. «У Харківській області велика кількість промислових підприємств – понад 600, кожен третій житель регіону зайнятий у промисловості. Тому ми приділяємо особливу увагу її розвитку. І маємо в цьому підтримку Президента та Кабінету міністрів України», - наголосила Юлія Світлична.

comments powered by HyperComments