Харків‘яни продовжать боротьбу за дерева

Юлія Гуш  |  Четвер, 31 травня 2018, 16:28
Небайдужі мешканці міста вирішили боротися проти знищення зелених насаджень.
Харків‘яни продовжать боротьбу за дерева

Екоактивісти та просто небайдужі до «зелених» проблем харків’яни вирішили серйозно зайнятися такою проблемою, як вирубка зелених насаджень. У травні вони вже провели «панахиду» за зрізаними деревами в парку Шевченка. А цієї неділі там же має пройти акція, направлена вже проти побудови парковки на місці зелених насаджень. При цьому, її учасники не тільки протестуватимуть, а й висадять нові дерева.

«На першій акції ми заявили, що у нас це похоронна хода за загиблими деревами, – розповіла Олена Міллер, організаторка «Еконцерту», – але цього разу ми вирішили, що спробуємо (хоча розуміємо – не сезон) їх посадити. Не чиновників, а дерева. Чиновники точно не приживуться».

Акція відбудеться 3 липня в парку Шевченка десь з 17.00.  

Зокрема, значну увагу активісти приділяють й неграмотному кронуванню дерев, яке несе нищівні наслідки для зелених насаджень. По ідеї, завдяки цій процедурі можна «обновити» древа, щоб на місці зрізаних гілок виросла нова свіжа крона. Але таке омоложувальне кронування слід проводити протягом 2-3 років. А не вирубувати все одразу, як це часто роблять в Харкові. У такому разі дерево стає вразливим для високих температур і може просто загинути.

«Якщо правильно підходити до цього процесу, то жодних питань бути не повинно, – розповів Сергій Шапаренко, голова ради екологічної групи «Печеніги», – але у нас це робиться по зовсім іншим принципам. А у нас робиться так, що стає гірше і деревам, і людям. Зараз добре видно результат від наших кронувань та вирубок. Почалась спека – а на багатьох вулицях немає тіні. Тому в Харкові важко переносити літо».

Крім того, 6 червня о 19.00 в клубі БарМалєвіч відбудеться захід, повністю присвячений обрізці та вирубці дерев. Зокрема, Сергій Шапаренко прочитає лекцію про те, як слід писати запити до міської ради. Більше того, всі охочі можуть написати свій запит по зібраним активістами фактам.  

Такі акції також знайшли підтримку з боку творчих людей міста: «В обох акціях нас підгримують наші друзі – музиканти, перформери, актори та просто всі охочі, – розповіла Олена Міллер, – їх стає все більше. На першій акції у мене було десь 20 учасників. Але коли люди прийшли, то десь сто осіб вирішило взяти в ній участь. У нас є співорганізатор цих концертів – музикант Агата Вільчик. У нас завжди є чудова музика від неї та її друзів».

comments powered by HyperComments