Проект НУШ на Харківщині: нові меблі, швидкі комп'ютери та спеціально навчені вчителі

Четвер, 7 червня 2018, 19:07
Проект НУШ на Харківщині: нові меблі, швидкі комп'ютери та спеціально навчені вчителі

Зміни в обласному бюджеті в частині розподілу освітньої субвенції розглянули 7 червня на сесії Харківської облради.

Як відзначили в Департаменті науки і освіти ХОДА, в рамках проекту «Нова українська школа» для закупівлі сучасних меблів, комп'ютерного забезпечення, відповідного мультимедійного контенту для початкових класів наш регіон отримав субвенцію в розмірі 54,8 млн грн і пайову участь з обласного бюджету для обласних шкіл-інтернатів – 300 тисяч грн. Кошти отримають всі школи, в яких є початкові класи. 40% від загальної суми спрямують на закупівлю нових меблів, таку ж частину фінансування – на придбання дидактичних матеріалів, ще 20% – на комп'ютерну техніку.

«За нашими підрахунками, цим коштом десь на 60% буде забезпечено всі класи. Постановою Кабінету міністрів передбачено співфінансування з місцевих бюджетів, з бюджетів ОТГ, міст та районів області. Завдання місцевим бюджетам: додати коштів, і таким чином всі перші класи з першого вересня будуть забезпечені новим обладнанням, новими дидактичними матеріалами», - сказав заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев.

Крім того, за окремим розрахунком, затвердженим постановою Кабінету міністрів України, в рамках проекту «Нова українська школа» передбачена субвенція місцевим бюджетам з обласного бюджету на підготовку тренерів-педагогів і підвищення кваліфікації вчителів початкової школи, які будуть викладати учням перших класів у 2018-2020 навчальних роках. Також буде виділено кошти на здійснення підготовки та перепідготовки вчителів і тренерів Харківської академії неперервної освіти. На підготовку кадрів і її забезпечення планується виділити 18 млн 492 тис. грн.

До початку нового навчального року вчителі початкової школи, а також викладачі іноземних мов і фізичної культури, – всі, хто будуть працювати з першокласниками, пройдуть навчання.

«Два етапи навчання вже пройшли. Протягом наступних двох тижнів відбудеться останній етап підготовки. Навчанням вчителів займається Харківська академія неперервної освіти, - розповіла директор Департаменту науки і освіти ХОДА Лариса Карпова. - Хочу зазначити, що у нас вже є 4 пілотних школи, які в цьому навчальному році пройшли апробацію нових навчальних програм і планів. Тепер цим досвідом будемо ділитися з усіма вчителями області, а це колектив з майже 20 тисяч осіб».

Також у департаменті відзначили, що в рамках Обласної програми розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2014-2018 роки передбачено 1 млн 100 тис. грн для придбання окремими закладами освіти комп'ютерної техніки та мультимедійного обладнання. Крім цього, 100 тис. грн буде виділено з обласного бюджету для видавництва брошури для батьків першокласників.

Розподіл субвенції з державного бюджету також передбачає модернізацію матеріально-технічної бази професійно-технічних навчальних закладів. Заходи в рамках створення регіональних навчально-практичних центрів при установах профтехосвіти стосуватимуться двох закладів: Ізюмського регіонального центру профтехосвіти (який на зміцнення матеріально-технічної бази отримає 2,5 млн грн) та Регіонального механіко-технологічного центру профтехосвіти Харківської області (2,3 млн грн ). Кошти будуть спрямовані на придбання обладнання і підготовку професійних кадрів.

Як повідомляла «Справжня Варта», 7 червня відбулася сесія Харківської облради, на якій прийнята низка дуже важливих для області рішень. Одне з них – виділення 10 млн гривень на ремонт диспансеру радіаційного захисту. Також за ініціативи голови ХОДА Юлії Світличної виділено додаткові кошти для надання матеріальної допомоги жителям області. Ще одна підтримана депутатами ініціатива керівника області – виділення коштів на ремонт колектора в Лозовій.  Керівник області відзначила важливість прийнятих на сесії програм. Зокрема, збереження архітектурної спадщини, яка надасть можливість залучати допомогу міжнародних організацій, інвесторів, і програма безпеки дорожнього руху. 

 

comments powered by HyperComments