Коштів, які міськрада виділила на інсулін, не вистачатиме – харківські активісти

Юлія Гуш  |  Середа, 22 серпня 2018, 16:31
За їх словами, додаткові 1,9 мільйонів гривень, які мають піти на інсулін, не покриють нагальних потреб в препараті.
Коштів, які міськрада виділила на інсулін, не вистачатиме – харківські активісти

Сьогодні під стінами міської ради відбувся пікет за участі людей, які страждають від цукрового діабету. Вони вимагали від влади нарешті вирішити проблему з нестачею інсуліну, який останнім часом не можуть отримати як дорослі, так і діти.

«Ми вимагаємо фінансування інсуліну не тільки за рахунок державних субвенцій, але й місцевого бюджету, – підкреслила Олена Погорєлова, представниця ініціативної групи по захисту прав діабетиків, – на постійній основі, в розмірі 100% потреби. Ми запрошували людей мережі. В першу чергу це діабетики. Є батьки дітей, хворих на діабет, є небайдужі люди. Є родичі діабетиків, які не можуть ходити».

Учасниця пікету Ольга Піддубна хворіє на цукровий діабет вже більше 20 років. За її словами, проблеми з отриманням інсуліну є актуальними вже більше року. Люди отримають тільки 10-20% необхідних препаратів. І навіть там, де харків‘яни могли отримати інсулін, вони стикалися з труднощами.

«В поліклініках повний бардак, – підкреслила вона, – моя ситуація: в грудні мені виписують інсулін в повному об‘ємі (він тоді був). Але в аптеці мені кажуть, що я прийшла пізно. Що хтось мені повинен повідомити, що певного числа я повинна була прийти. А прийшла на день пізніше і залишилась на два місяця без інсуліну. Добитися правди неможливо».

Під час пікету в міськраді проходила чергова сесія. Депутати вирішили виділити додаткові 1,9 мільйонів гривень задля забезпечення діабетиків препаратами інсуліну та десмопресину. Проте активісти таким рішенням залишились незадоволені – цієї суми недостатньо для того, щоб покрити потреби за вересень місяць.

«Ми, як співорганізатори мітингу, незадоволені рішенням міської ради, – підкреслила співзасновниця групи Ініціативної групи взаємопідтримки і захисту прав людей з діабетом «Діа-Дзен» Юлія Кукліна, – адже депутати прийняли рішення виділити на фінансування інсуліну всього 1, 9 мільйона гривень. Цього не вистачить навіть для того, щоб покрити місячну потребу міста в інсулінах. Крім того, ці гроші – це залишок від медичної субвенції за минулий рік. Виникає питання: чому її не витратили на фінансування інсулінів в минулому 2017 році? Адже тоді теж інсуліни видавали не всім і не в повному обсязі».

За її словами, для того, щоб на рік забезпечити харків‘ян інсуліном, необхідно 61 мільйонів гривень. З них 22,9 мільйони вже було виділено виділено з державного бюджету. Інша частина мала б пити з міського.

«Ця сума смішна в порівнянні з тим, що виділяється з бюджету міста на реконструкцію набережної, парку Шевченка, зоопарку або на купівлю новорічної ялинки, – додала Кукліна, – на забезпечення інсулінами всіх діабетиків міста Харків виділив всього 1,9 мільйони, а на новорічну ялинку – 2 мільйони. Ми не проти красивої ялинки, але ми проти такого нелогічного і неефективного управління бюджетом міста».

Але разом з тим активісти зазначали, що від самого початку не надто сподівалися на розуміння з боку міської влади. Більшою мірою вони намагалися привернути увагу громадськості до даної проблеми. Разом з тим активісти не припинять своєї діяльності: вони планують звертатися до депутатів, захищати права діабетиків через суд та залучатися підтримкою громадських та комерційних організацій.

comments powered by HyperComments