Світлична багато зробила для росту промислових потужностей у Харкові – Порошенко

Субота, 29 вересня 2018, 12:39
За словами Президента України, Харків зміг запустити оборонно-промисловий комплекс незважаючи на його свідоме знищення ворогом.
Світлична багато зробила для росту промислових потужностей у Харкові – Порошенко

Про це Петро Порошенко розповів під час Х Міжнародного економічного форуму “Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!”. За його словами, велика кількість гостей та учасників форуму підкреслює його статус найбільшого та найкращого форуму в Україні.  

Зокрема, під час своєї промові Президент зазначив, що Україна стає все більш привабливою для іноземних інвесторів, що значно впливає на економіку держави. Він пригадав результати своєї нещодавньої робочої поїздки до США. За його словами, зустріч з інвесторами пройшла абсолютно блискуче. До української сторони тоді не було жодних претензій. За словами Порошенка, з точки зору іноземного інвестора український ринок є надзвичайно привабливим. Він також додав, що під час зустрічі вже були презентовані бізнес-проекти, які мають бути реалізовані в Україні найближчим часом. Учасники заходу були переконані, що в Україні відбуваються фундаментальні які, вже приносять свої плоди.  

Говорячи про економічний та інвестиційний потенціал Харківської області, Глава держави зазначив промислові потужності Харківської області і розвинений ІТ-сектор. 

«Харків - це серце української промисловості. І, безумовно, в повній мірі використати цей потенціал - це принципове завдання і для уряду, і для парламенту, і для Президента.І я хотів би тут підкреслити ефективність зусиль обласної влади і подякувати голові обласної державної адміністрації. Пані Юліє, моя подяка!», - сказав Президент.

Він також пригадав, що анексія Криму, окупація частини Донбасу привели до втрати четверті промислового потенціалу держави. Це зачепило всі промислові підприємства.  

“Тут, на Слобожанині, на Харківщині точно розуміють що це таке, — наголосив Порошенко, — ще одним шоком, особливо для Харківщини, стало стрімке закриття Російською федерацією, країною-агресором, свого ринку, який на початку десятиліття споживав  більше третини промислового виробництва. А якщо казати про машинобудування Харківщини, то більше половини. Було заблоковано транзит через територію РФ. Безумовно, такий економічний удар є чіткою складовою гібридної війни”. 

За його словами, Україні тоді прогнозували дефолт, розпад країни, створення Новоросії з базою у Харкові та національну катастрофу. Зокрема, очікувалася дестабілізація економічної та політичної ситуації на Харківщині, а також створення підґрунтя для Новоросії.  

“Я хочу подякувати харків’янам за те що вони витримали це випробування, вони знайшли у собі сили і боронити державу, і переорієнтувати економіку цілого регіону 

За словами Президента, на Харківщині свідомо знищувався оборонно-промисловий комплекс. Стояв Харківський тракторний завод, була необхідність запустити виробництво. Але тепер він здатен перевиконати плани щодо випуску тракторів. Петро Порошенко також нагадав про боргові проблеми заводу Малишева. Адже на сьогоднішній день його унікальна військова техніка представлена на військових парадах України. Президент підкреслив, що Харківщина зробила внесок в оборонну промисловість, на яку давно чекали. 

“Для Харкова ударом було закриття російського ринку, — розповів Порошенко, — однак заводи ХТЗ і Малишева відродилися. Подивіться на наш військовий парад! У Харківському регіоні зростання промисловості з січня по липень склав 21,2%. І це наша відповідь російської окупації". 

Він також підкреслив, що Харківщина є ключовим регіоном в оборонному комплексі країни.  Область демонструє перехід від зовнішньої торгівлі сировиною та матеріалами до експорту наукомісткої та високотехнологічної продукції, що потребує створення інноваційної інфраструктури та інтеграції наукових закладів та бізнесу. Порошенко також додав, що нині ІТ-сектор формує вже понад 3% ВВП держави. У структурі українського експорту він посів третє місце. 

“Я переконаний у правильній оцінці інвестиційного потенціалу Харківської області з боку міжнародних партнерів, — наголосив Президент, —  це дозволить реалізувати важливі спільні проекти, які матимуть стратегічне значення для модернізації та подальшого розвитку економіки Харківщини та всієї України. Ми коротко переговорили з головою ХОДА Юлією Світличною, і мені приємно, що провідні підприємства тут, на форумі, підпишуть угоди та меморандуми на суму, яка перевищить 6 млрд дол. Це означає, що такий форум ефективно працює”. 

Нагадаємо, що сьогодні  в Харкові стартувала головна міжнародна подія року – Х Міжнародний економічний форум «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!». Голова ХОДА підкреслила, що у межах заходу будуть не тільки обговорюватися актуальні питання у ході пленарного засідання та трьох панельних дискусій, а й будуть підписані конкретні договори та меморандумів про співпрацю. 

comments powered by HyperComments