Фінансування культури в Харківській області у 2020 році катастрофічно зменшиться

Вівторок, 26 листопада 2019, 11:01
У проекті Харківського обласного бюджетна на наступний рік фінансова підтримка закладів культури зменшена у чотири рази.
Фінансування культури в Харківській області у 2020 році катастрофічно зменшиться

Про це на своїй сторінці у соцмережі Facebook повідомила екс-губернатор Харківської області Юлія Світлична.

«Фінансова підтримка закладів культури (театри, філармонія, художні та музичні колективи) зменшена у 4 рази- зі 146 мільйонів гривень у цьому році до 38 мільйонів гривень у проекті обласного бюджету на 2020 рік. Цього достатньо лише на три місяці», - написала вона.

За словами Світличної, діюча облдержадміністрація повністю ігнорує ініціативи діючого Президента. Позиції та норми обох Указів Володимира Зеленського, від 8.11.2019 р. та 30.09.2019 р., які визначають орієнтири та напрямки реформування державної політики у економічній та соціальній сферах, до цього часу в обласній програмі не враховані жодним чином.

«Тому, безумовно, комісія доручила ОДА внести зміни до Програми та врахувати у ній положення президентських указів, розробити заходи їх реалізації та показники виконання у Харківській області. Депутати жартують, що незрозуміло хто представляє Президента у регіоні - обласна адміністрація чи обласна рада). Ще низка економічних показників та заходів потребують доопрацювання. Проект Програми прийняли за основу, потрібно внести зміни та доповнення- час на це є, по-іншому не буде», - написала вона.

Нагадаємо, останній року на Харківщині розвитку культури приділяли багато уваги. Так, 2018 рік на Харківщині став роком відновлення культурної інфраструктури.

Було відновлено близько 200 будинків культури. По деяких об’єктах провели капітальні ремонти, по деяких – поточні. Наприклад, Барвінківський будинок культури реконструювали повністю, відновлено заклади в Сахновщинському, Коломацькому, Кегичівському районах. Ці заклади не бачили ремонтів по 30-40 років, там не було жодних умов для занять та концертів.

Що стосується закладів культури обласного та державного рівня - всім театральним і концертним установам надавалась підтримка з обласного бюджету.

Минулого року майже кожна театральна установа обласної власності отримала фінансову підтримку на проведення ремонтних робіт. Це заміна дахів, вікон, енергоощадні технології тощо. Так, наприклад, у театрі музкомедії відремонтували фасад, замінили опалення та дах, установили нові крісла в глядацькій залі. Проведено капітальний ремонт вхідної групи головного фасаду театру ім. Пушкіна та виготовлено проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт будівлі театру. Замінено вікна та вхідні двері в театрі ляльок.

comments powered by HyperComments