Світлична: Через два роки одна особа зможе викупити всю землю цілої ОТГ

Середа, 8 квітня 2020, 14:58
Закон про ринок землі треба переробити з урахуванням побажань українського селянства.
Світлична: Через два роки одна особа зможе викупити всю землю цілої ОТГ

Про це в інтерв’ю РБК-Україна сказала народний депутат України Юлія Світлична, відповідаючи на запитання журналіста, чи проголосувала б вона за закон про ринок землі.

За словами Світличної, вона не підтримує Закон про ринок землі у той редакції, в якій він був ухвалений Верховною Радою. При цьому Світлична підкреслила, що деякі норми Закону цілком правильні. Це заборона на продаж державних і комунальних земель і обмеження у 100 га на купівлю землі разом з правом це робити лише фізичним особам. Але ці норми діютимуть лише два роки.

«Потім з’явиться можливість придбання в «одні руки» до 10 тис. га. І це при тому, що 25% ОТГ мають землі менш як 10 тис. га, а 60% громад є меншими за 20 тис. га. Тобто одна особа зможе викупити всю землю цілої ОТГ, що зробить громаду залежною від неї. Без виборів і конкурсів, на все життя», - сказала вона.

Також не вирішеними залишаються питання вартості землі, гарантії для селян, відсутність земельного банку, захист від рейдерства тощо, підкреслили Світлична.

«До того ж, потрібно не забувати, що українські чорноземи – це 30% європейських та майже 10% світових запасів. І значення землі для українського народу є дуже важливим, тому і вирішувати ці питання потрібно було порадившись з людьми», - сказала вона.

Світлична пообіцяла ініціювати зміни до земельних законів, поки ще є час. «Виграти мають селяни, українські фермери та вітчизняний виробник. На цьому і будемо стояти», - сказала вона.

Нагадаємо, під час виборчої кампанії на 179 окрузі Юлія Світлична спілкувалась з селянами та аграріями Харківщини, які були обурені неповагою влади до їх думок щодо ринку землі.

Нагадаємо також, що 5 грудня минулого року Харківська обласна рада звернулася до Президента України та Верховної Ради з пропозиціями про введення ринку землі. В зверненні запропоновано ряд правок до законопроекту № 2178-10, які на думку харківських депутатів є життєво необхідним, бо їх відсутність суперечить інтересам України та її громадянам.

comments powered by HyperComments