Колишнього директора Ізюмського та Гутянського лісгоспів Тільного звинуватили у корупціїї

Вікторія Христич  |  Субота, 19 лютого 2022, 22:32
Екс-керівник двох харківських лісгоспів Анатолій Тільний систематично зловживав службовим положенням з метою отримання неправомірної вигоди ТОВ «Адеона».
Колишнього директора Ізюмського та Гутянського лісгоспів Тільного звинуватили у корупціїї

Про це йдеться в поданні на прокурора Харківської області Олександра Фільчакова з боку ГО «У:Права».

За словами голови організації, члена Національної Спілки журналістів Олега Яковлєва, в останні роки в Україні виникла гостра проблема поширення корупції в лісозаготівельній сфері. Так, Британська громадська організація розслідувачів «Earthsight» у своєму розслідуванні, як приклад, відобразила, як колишній голова Держлісагентства України Віктор Швець внаслідок реалізації за значно заниженими цінами сировини отримав на свій рахунок у швейцарському банку понад 30 млн. євро.  

«Нам стало відомо, що в Харківській області до аналогічної корупційної діяльності причетний Тільний Анатолій Іванович, який займав посади директора ДА «Ізюмське лісове господарство» та ДП «Гутянське лісове господарство», — стверджує О.Яковлєв.

Судячи з інформації низки судових рішень, Анатолій Тільний А.І., працюючи на посаді директора ДП «Ізюмський лісгосп» уклав з ТОВ «Адеона» (код ЄДРПОУ 42983845, директор та засновник – Кудрявцев Сергій Валентинович) наступні договори куплі-продажу лісоматеріалів

  • 08 січня 2020 р. договір №7;
  • 11 січня 2020 р. договір №28;
  • 15 січня 2020 р. договір №БК-47;
  • 16 січня 2020 р. договір №52;
  • 19 лютого 2020 р. договір №152;
  • 24 березня 2020 р. договір №165.

Розділом 7 даних договорів («Порядок розрахунків») було визначено наступне: «Платіж — 100-процентна попередня оплата, безготівковий розрахунок за наданим рахунком. Згідно умов укладених договорів, Продавець (ДП «Ізюмське лісове господарство») зобов’язаний реалізувати покупцеві (ТОВ «Адеона») товар після отримання 100% передплати за партію товару на протязі 5-ти календарних днів, а покупець зобов’язаний прийняти товар після проведення 100%-ної передплати за партію товару на протязі 5-ти календарних днів.


Анатолій Тільний 

«Проте директор ДП «Ізюмське лісове господарство» Анатолій Тільний, діючи всупереч умовам укладених договорів, зловживаючи своїм службовим становищем з метою отримання неправомірної вигоди його близького знайомого — директора ТОВ «Адеона» Кудрявцева С.В., всупереч інтересам служби, систематично здійснював реалізацію лісоматеріалів без отримання обов’язкової 100-процентнох передплати за відвантажені лісоматеріали, — повідомив О.Яковлєв. — Внаслідок вказаних протиправних дій збоку директора ДП «Ізюмське лісове господарство» Тільного А.І. директор ТОВ «Адеона» Кудрявцев С.В. за домовленістю в Тільним А.І. не здійснював перерахування грошових коштів за отримані лісоматеріали в повному обсязі, в результаті чого державним інтересам спричинено матеріальні збитки у розмірі 210 346,26 грн.».

Вказані факти підтверджуються рішенням Господарського суду Харківської області від 12.04.2021 р. по справі №922/152/21, яке набуло законної сили.

«Таким чином, у вказаних діях директора ДП «Ізюмське лісове господарство» Тільного А.І. вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 364 КК України, що виражається у зловживанні службовим становищем з метою отримання неправомірної вигоди іншої юридичної особи всупереч інтересам служби внаслідок чого завдано істотної шкоди охоронюваним законом державним інтересам», — йдеться в заяві ГО «У:Права» в Прокуратуру Харківської області.

На підставі викладеного, керуючись ст. 214 КПК України, ГО «У:Права» просить прокуратуру внести відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 364 Кримінального Кодексу України, за його заявою до Єдиного реєстру досудових розслідувань та притягнути до кримінальної відповідальності директора ДП «Ізюмське лісове господарство» Тільного Анатолія Івановича (на момент скоєння злочину) за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 364 Кримінального Кодексу України.

Нагадаємо,,Анатолія Тільного було звільнено з посади керівника ДП «Ізюмське лісове господарство» після накладання на держпідприємство Головним управлінням Держпраці у Харківській області безпрецедентного штрафу у розмірі 12.6 млн грн. Напередодні, 14 листопада 2019 року, отримавши лист ГУ ДПС у Харківській області щодо збільшення використання праці за договорами цивільно-правового характеру в Ізюмському лісгоспі, ГУ Держпраці у Харківській області провело інспекційне відвідування держпідприємства. Під час перевірки були виявлені чисельні порушення Кодексу законів про працю України.

Верховний Суд України 28 вересня 2021 р. залишив без задоволення касаційну скаргу держпідприємства «Ізюмське лісове господарство» щодо штрафу за часів попереднього керівника лісгоспу А.Тільного.

comments powered by HyperComments