Від боєприпасів, що не детонували, населення Донбасу страждатиме роками

Вівторок, 17 травня 2016, 16:45
Для полегшення роботи піротехників і виявлення мінних полів на Донбасі європейські  експерти проводять нетехнічну розвідку.
Від боєприпасів, що не детонували, населення Донбасу страждатиме роками

«Євросоюз планує і далі співпрацювати з організаціями, активістами, вчителями, усіма, хто допомагає поширювати інформацію про небезпеку, про яку люди можуть не підозрювати», — підкреслив керівник відділу преси та інформації Представництва ЄС Юргіс Вілчінскас.

Керівник програми Данської групи із розмінування та у справах біженців Роунан Фернандес повідомив, що вони працюють на території України з 2014 року. Проводяться просвітницькі заходи для місцевого населення, яке знаходиться поза зоною конфлікту, у «сірій зоні», на звільнених територіях. «Ця робота буде продовжуватись не тільки до закінчення конфлікту, а до того часу, як вся ця територія буде очищена від боєприпасів», — наголосив він.

Крім інформування місцевого населення про ризики, які створюють міни і боєприпаси в полях, і як можна уникнути катастрофи, Європейський Союз також підтримує так зване нетехнічне обстеження України.

«За допомогою нетехнічної розвідки позначаються зони, які становлять зону ризику, вони обов’язково маркуються, чи на цій території знаходяться міни чи вибухонебезпечні предмети. Все це позначається на спеціальних картах спеціальними маркерами на місцевості. І саме в цьому ми тісно співпрацюємо з Держаною службою з надзвичайних ситуацій. Ми забезпечуємо їх інформацією, яка надходить з нашої нетехнічної розвідки з цих підрозділів», — розповів Роунан Фернандес. На його думку, постійна співпраця і допомога покращує якість роботи.

Нагадаємо, ЄС передало комплекти обладнання для українських піротехників, що працюють у зоні АТО. Тепер рятувальників навчатимуть працювати на ньому.  Юргіс Вілчінскас також наголосив на необхідності оновлення законодавства — дозволу проводити розмінування закордонним донорським компаніям. Під час церемонії передачі на Харківщині бійці ДСНС продемонтрували європейським колегам навчальну, технічну базу та можливості піротехнічних підрозділів.

Фото — Дмитро Верещинський.

comments powered by HyperComments