Ігор Мазур: «Ми готові почати наступ, але справжній «День гніву» настане восени»

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 19 квітня 2011, 10:39
Ігор Мазур є політичним в’язнем 2000-х років. Його було заарештовано за участь в акції «Україна без Кучми». Нині Ігор Мазур (псевдонім Тополя) очолює Київську міську організацію УНА-УНСО.
Ігор Мазур: «Ми готові почати наступ, але справжній «День гніву» настане восени»

Пане Ігорю, скажіть будь-ласка, чим УНА-УНСО відрізняється від інших організацій і як Ви оцінюєте політичну ситуацію в Україні вцілому?

-УНА-УНСО є військовою організацією. А військові організації, як правило, вміють наживати собі ворогів. Незважаючи на це, мені УНА-УНСО ближче по духу, оскільки в інших організацій є така слабка сторона – вони зазвичай починають працювати на якогось олігарха.

 Як у 2000-х роках, так і зараз, назріває революційна ситуація на зразок Коліївщини чи Гайдамаччини.

Тобто Ви вірите, що український народ здатний на це?

-Так,однозначно вірю. Єдине, за що переживаю, щоб це була вдала революція. Не хотілось би, щоб коли підніметься якась тисяча молодих хлопців, їх кинули до в’язниці, так як це сталося в Києві, під час акції протесту «Україна без Кучми», коли нас заарештували. Коли на штурм адміністрації президента пішло десь 500 людей, але демонстрація була з 15 тисяч. Всі інші стояли збоку й дивилися. Якби всі пішли, то, можливо, злякалися б усі ті полковники і змінилася ситуація в державі.

Тому і зараз, почати ми готові, але потім ми хочемо,щоб нас підтримали. Щоб потім не говорили, що ми несвоєчасно почали. Ми зараз спілкуємося з українським середовищем, з різними організаціями, і намагаємося об’єднати  близьких по духу українських людей, зокрема, по Холодноярівському духу.

А з якими саме організаціями Ви співпрацюєте і вважаєте їх своїми союзниками?

-Найбільше з Конгресом Українських Націоналістів. Голова КУНу Степан Брацюнь – це людина, яка відповідає своїй посаді, це наше товариство. Голова УНА-УНСО Юрій Шухевич пройшов шлях через тюрми. У їх житті є багато спільного. Я думаю, що націоналісти справді можуть об’єднатися.

Скажіть будь-ласка, як ви ставитесь до ВО «Свобода»? Чи вважаєте Ви цю організацію дійсно силою українців?

-ВО «Свобода» не є однією єдиною силою українців. Їх лідери виконують відповідні завдання, але серед їх членства є багато нормальних людей – справжніх патріотів України. Вони туди прийшли, бо їм здається, що ВО «Свобода» йде вперед. Але життя все поставить на свої місця. Думаю, що чекати залишилось не довго.

Ваша організація буде брати участь в акціях протесту 27 квітня, в акціях «День гніву», «Народ вперед!»?

-Ми будемо присутні. Але будемо здебільшого спостерігачами. Ми хочемо збоку подивитися, настільки сильним є цей громадський опір. Ми вважаємо, що «День гніву» має настати восени. У цьогорічних весняних акціях іде певна гра Н. Королевської та ще кількох людей. Адже саме поняття модератор уже передбачає, що це така штучна розкрутка ситуації.

Поки що з різних міст і сіл люди не їдуть у Київ, для того, щоб ловити на вулицях певних чиновників і брати їх за горло. Але якщо ця влада буде і далі так діяти, то якщо не в цьому році, то в наступному, справжня революційна ситуація виникне, і «Євро-2012» їх не врятує.

Дякую Вам за розмову.

comments powered by HyperComments