Представники ХГЛП розповіли про свою діяльність (фото)

Юлія Гуш  |  Четвер, 30 липня 2015, 12:31
29 липня в Харківському кризовому інфоцентрі пройшла прес-конференція за результатами діяльності Харківської громадської люстраційної палати.
ХГЛП

Харківська громадська люстраційна палата на даний момент об'єднує понад 30-ти громадських організацій, професійних асоціацій, ЗМІ. Серед членів журі ХГЛП є адвокати, юристи, професори, громадські діячі та бізнесмени. «Вона (ХГЛП) є достатньо репрезентативним органом громадянського суспільства Харківщини, – зазначив Федір Веніславський, представник координаційної ради ХГЛП, – і в процесі діяльності було прийняте рішення щодо формалізації статусу Харківської громадської люстраційної палати. На сьогоднішній день вона є юридичною особою, об’єднанням громадських організацій, головною метою якого є впровадження в практику головних ідей Революції Гідності, а саме – очищення влади, боротьба з корупцією, усунення від влади тих людей, які себе дискредитували своїми діями та рішеннями».

Серед посадових осіб, які не пройшли процедуру громадської люстрації, був голова ХОДА Ігор Райнін. Він, за словами представників ХГЛП, всупереч їх зверненням не пішов на відкритий діалог і не надав достатнього об'єму інформації про свою професійну діяльність. Світлана Резван, представниця Координаційної ради ХГЛП, розповіла, що в перший день перебування на посаді голови ХОДА до Ігоря Райніна завітали активісти, які розповіли йому про цю ініціативу та надали всі необхідні документи. Тоді він сам виголосив бажання пройти суспільну люстрацію і навіть опублікував люстраційне звернення від свого імені на сайті облдержадміністрації.

Після цього у представників ХГЛП було 30 днів для перевірки отриманої інформації, після чого мав би бути обраний день для проведення суспільної люстрації. Дата з різних причин переносилася. Наприклад, наприкінці квітня Райнін висунув вимогу надати документи щодо складу журі. «Ми виконали вимоги, – зазначила Світлана Резван, – тричі ці документи губились десь в коридорах та кабінетах облдержадміністрації. Ми написали три офіційні листа на ім’я Ігоря Львовича, де ми пропонували йому самому вибрати день для проходження процедури».

«Голова облдержадміністрації як найвища посадова особа харківського регіону жодного разу не дав письмової відповіді, – розповів Федір Веніславський, – чим грубо і цинічно порушив закон України про звернення громадян, який зобов’язує посадову особу дати відповідь протягом десяти днів. Тобто керівник області, чиновник, держслужбовець такого рівня нехтує вимогами закону, ігнорує його. Своєю бездіяльністю, своїм прикладом він демонструє, що закон, мабуть, не є обов’язковим. Принаймні для такого важливого чиновника як пан Райнін».

«Ми прийшли до висновку що Ігор Львович недостатньо відкритий і не готовий йти на діалог з громадськістю, – додала Ольга Мірошник, член журі ХГЛП – так, нехай ця громада не представляє все місто. Але там більше 40 чоловік. Це велика структура. І найголовніше те, що ця організація нічого не просить».

comments powered by HyperComments