Фахівці запрошують громадські організації та політичні партії долучитися до наповнення Національного архівного фонду України

Вівторок, 30 серпня 2011, 13:49
За сучасних умов політичні партії, рухи та громадські об’єднання є ключовими елементами демократії, рушійною силою процесів, що відбуваються у суспільстві. . Безумовно, що документи, які накопичуються в процесі їх діяльності є частиною історико-культурної спадщини України та Національного архівного фонду. Держава у пріоритетному порядку підтримує і фінансує їх виявлення та взяття на облік, гарантує їх збереженість.
Фахівці запрошують громадські організації та політичні партії  долучитися до наповнення Національного архівного фонду України

Центральний державний архів громадських об’єднань України  (ЦДАГО України) - єдина державна установа, де зберігаються документи  суспільно-політичної історії України, які були створені і продовжують утворюватися в процесі діяльності політичних партій, рухів та громадських об’єднань. Розпочавши свою історію у 1929 р., архів існував і як самостійна установа, і як структурна частина Інституту історії партії при ЦК Компартії України. Сучасну профілізацію та статус державного архіву він отримав з проголошенням незалежності України у 1991 р.

Сьогодні в ЦДАГО України зосереджено документи, які охоплюють період з 1918 р. до наших днів, серед них: фонди ЦК Компартії України і ЦК ЛКСМУ, політичних партій і організацій, які діяли у 20-ті роки ХХ століття, сучасних політичних партій України, партизанського руху в Україні періоду Другої Світової війни та кримінальні справи громадян, репресованих органами ДПУ-НКВС-КДБ м. Києва і Київської області у 1920-1950-х рр.

Фонди  ЦДАГО  України налічують 285018 справ. Їх кількість щороку збільшується за рахунок документів, що надходять від політичних партій, рухів, громадських об’єднань і організацій. Вже прийнято на зберігання документи Української республіканської партії, Демократичної партії України, Соціалістичної партії України, Ліберальної партії України, Української народної партії “Собор”, Української республіканської партії “Собор”, Республіканської Християнської партії, партії “Реформи і Порядок”, громадського об’єднання “Народний Рух України”, Народно-демократичного об’єднання “Нова Україна”, Комісії допомоги українському студентству в діаспорі, Національної Ради жінок України, партії “Справедливість”, Української Гельсінської Спілки, Українського національного комітету молодіжних організацій тощо. Крім того, архів власними силами створює колекції документів, що висвітлюють діяльність політичних партій та громадських об’єднань України, зокрема:  “Агітаційні документи, інформаційно-аналітичні видання про участь політичних партій, об’єднань та їх представників у виборах Президента України, депутатів Верховної Ради України і місцевих органів влади”, “Проведення виборів Президента України 2004 р. (Помаранчева революція)” тощо.

 Політичні партії та організації, що співпрацюють з ЦДАГО України, переконалися на власному досвіді у перевагах державного зберігання: документи розміщено у спеціалізованій споруді з відповідним технологічним обладнанням та системами пожежогасіння і охоронної сигналізації, для їх оперативного пошуку створюється науково-довідковий апарат, вчасно проводиться їх ремонт та реставрація. Представникам діловодних служб зазначених організацій постійно надається науково-методична допомога з організації ведення діловодства і формування поточних архівів, проводяться круглі столи і семінари з питань, які виникають у ході практичної архівної роботи. З метою всебічного використання і популяризації ретроспективної інформації документів політичних партій, ЦДАГО України готує виставки, проводить екскурсії та лекції для студентства, бере участь у підготовці документальних фільмів та телепередач, веде активну видавничу діяльність.

 Якщо Вам цікава історія України і Ви хочете відчути подих минувшини, або бажаєте долучитися до формування Національного архівного фонду документами політичних партій, рухів, громадських об’єднань та організацій, ЦДАГО чекає на Вас за адресою: м. Київ, вул. Кутузова, 8.

Сайт архіву - www.cdago.gov.ua

comments powered by HyperComments