Олександр Данилюк: «Для політичних змін в Україні потрібно щонайменше 200 тисяч громадян, які стоятимуть у Києві кілька тижнів»

Жанна Титаренко  |  Субота, 4 червня 2011, 02:42
Олександр Данилюк є відомим правозахисником, громадським діячем, одним із головних ініціаторів виходу людей на майдан 2010 року, координатором громадянського руху «Спільна справа», директором Інституту правового суспільства та письменником.
Олександр Данилюк: «Для політичних змін в Україні потрібно щонайменше 200 тисяч громадян, які стоятимуть у Києві кілька тижнів»

Як Ви вважаєте, чи можливий прихід до влади нових людей без зміни свідомості населення?

–Насправді, суспільство сьогодні готове до того, щоби змінити парадигму політичної системи. Всі розуміють, що приходять до влади на популістських гаслах над якими немає жодного контролю. І наша проблема полягає в тому, що ми не голосуємо відповідально. Ми повинні голосувати відповідально і мати механізми контролю над своїми обранцями.

Наша пропозиція зводиться до того, що ми маємо закріпити право відклику, будь-якого посадовця, будь-якого виборного державного органу. Ми маємо створити незалежну вертикаль антикорупційних органів, які так само мають бути виборними, що забезпечить їхню незалежність від інших виборних органів державної влади, які будуть підзвітні і підконтрольні виключно народу.

Два основні аспекти, про які сьогодні варто говорити як про складову загально національного виступу спрямованого не лише на відновлення конституційного ладу,  а й на посилення впливу громадян на формування державної політики і на формування державної економіки.

Чи аналізували Ви таку політичну ситуацію, коли в другому турі президентських виборів опиняться Віктор Янукович та Олег Тягнибок? Чи є такий варіант взагалі можливим?

–Для нас не принципово, хто опиниться в другому турі. Важливо, щоб були інші правила гри, відмінні від тих, що діють сьогодні. Важливі не персоналії, які опиняться в другому турі, а їх програми розвитку України.

Але сьогодні, треба розуміти, що підтримка партії ВО «Свобода» є на рівні статистичної похибки. Тобто вони або пройдуть у парламент, або не пройдуть. Розглядати ВО «Свободу» як альтернативу Януковичу немає жодних електоральних підстав. Сьогодні, основними опонентами скоріше є опозиційні партії центристського спрямування такі як ВО «Батьківщина», «Фронт змін», можливо, Гриценко з Катеринчуком.

Чи є можливим вихід на політичну арену нових політичних сил?

–Справа в тому, що допоки в нас політична діяльність не буде фінансуватися прозоро з легальних доходів громадян, не буде за цим жорсткого суспільного контролю, у нас все одно, політичні партії будуть політичними проектами. Наше завдання – максимально лібералізувати режим і провести ті політичні реформи, які забезпечать можливість для формування справжніх політичних партій, які будуть формуватися до політичних програм.

До того моменту ми розуміємо, що джерела фінансування це ті чи інші промислові групи. І немає значення, яка у них ідеологія. Вона визначається не їхньою програмою, а соціологією.

Мабуть Ви згодні з тим, що якщо в суспільстві не буде суттєвого громадського опору, то ситуація в державі не зміниться?

–Ситуація катастрофічна. Якщо не буде громадянського опору, то в нас не буде держави.

То яким має бути громадянський опір? Скільки тисяч чи мільйонів повинно вийти на майдан і скільки там стояти?

–Щонайменше 200 тисяч вмотивованих громадян, які розумітимуть, що вони хочуть отримати, які будуть стояти у Києві впродовж кількох тижнів. Вони повинні розуміти, що питання не в Януковичі, а в тому, що влада сьогодні порушує закони і конституцію і діє всупереч інтересам суспільства і держави. От в чому питання. І ми це робимо не тому, що ми проти Януковича, а проти подібної політики будь-якої політичної сили.

Тобто існує мирний шлях вирішення цієї проблеми?

–Звичайно. Інша справа, що для нинішньої влади цей шлях є невигідним і вони будуть всіляко провокувати різного роду зіткнення.

Дякую Вам за розмову.

comments powered by HyperComments