Ігор Швайка, лідер харківської «Свободи»: Партія діє на основі української національної ідеї

Жанна Титаренко  |  Четвер, 6 травня 2010, 10:40
На Харківщині, ВО «Свобода» є одним із наймолодших націоналістичних утворень. Тим не менше, її діяльність вже має відповідний розголос в регіоні. Наскільки політично ефективними будуть свободівці надалі, і що вони думають про свої поточні здобутки, мені розповів голова обласної організації ВО «Свобода» Ігор Швайка.
Ігор Швайка, лідер харківської «Свободи»: Партія діє на основі української національної ідеї

Коли була заснована партія ВО «Свобода» на всеукраїнському і місцевому рівні?

- Всеукраїнське об’єднання «Свобода» - це є новітня назва Соціал-Національної партії України, яку вона носить з 2004 року. Фактично партія була заснована в 1991 році. До її складу входили декілька десятків людей. СНПУ народилася з декількох громадських рухів, зокрема, зі студентського братства Львова. В 2004 році назва Соціал-національна партія України була змінена на Всеукраїнське Об’єднання “Свобода”. Відповідно було змінено і партійну атрибутику.

Що стосується Харківської обласної організації, то вона була заснована так само, за часів Соціал-Національної партії. Партія отримала друге дихання в період 2006-07 рокiв. Безпосередньо брали участь у парламентських виборах. З 2006 року партія почала працювати не від виборів до виборів, а постійно.

Що Вам відомо про попереднє і теперішнє керівництво партії?

 - Соціал-Національна партія, як і ВО «Свобода», це є одна з небагатьох партій, де навіть при зміні керівництва ніколи не виникало конфліктів. Партія побудована за принципом не служіння одному лідеру, як було в багатьох політичних проектах. У нас домінує принцип об’єднання навколо ідеї. Наприклад, сьогоднішній голова партії Олег Тягнибок є фактично найнятий на роботу менеджер. Він був один із найбільш вигідних кандидатів на цю посаду в 2004 році через одну причину: на той час він був народним депутатом України, був обраний за мажоритарним округом, в Кам’яно-Бузькому окрузі Львівської області.

Безпосередньо на рівні Харківської області я обіймаю цю посаду з 2007 року з періоду виборчої компанії в статусі керівника обласного виборчого штабу. З 2008 року, був затверджений головою партії як очільник обласної партійної організації. 8 квітня цього року в нас відбулася конференція обласної організації. Змінився порядок обрання на цю посаду. На сьогодні він складається із двох етапів. Це подання голови партії на посаду обласного керівника і обрання обласною конференцією цього керівника на відповідну посаду. Обласна конференція одностайно підтримала мою кандидатуру.

Перед нами стоїть питання розширення партійної мережі, її навчання, підготовка наших членів партії до роботи у місцевих органах влади і підготовка до найближчих виборів будь-якого рівня. Отже, ми постійно знаходимося в режимі підготовки до виборчого процесу. А фактично, це розбудова партійних осередків і партійне життя. На цей час є певний дефіцит кадрів, оскільки, всі люди, які приходять до нас, працюють за ідею.

На попередніх виборах ми змобілізували близько 700 людей. На мою думку, будь-який наш активіст повинен відпрацювати хоча б пару днів на виборах.

Кого Ви вважаєте своїми союзниками в національному середовищі?

- Ми можемо пройти з багатьма організаціями певну частину шляху, але об’єднання політичних партій в українському політикумі, як правило засвідчує, або штучний характер такого об’єднання, або об’єднання під завчасно визначеного лідера, фактично підбирання васалів. Наприклад об’єднання ВО «Батьківщини» з Партією Реформи та Порядок та Соціал-Демократичною партією є яскравим прикладом цього.

Нашим союзником може бути будь-хто, хто розділяє наші спільні задачі. Але коли говорити про блоки, або спільну участь у виборах, то тут криється якраз найбільша небезпека. Останній процес перемовин був у 2006 році з Українською Народною Партією. Це були тривалий процес, адже УНП є ідеологічно близька нам. Перемовини з УНП завершилися нічим.

Ми постійно кажемо про необхідність проведення люстрації, тобто відсторонення від влади всіх колишніх комуністів, Кубістів, кучмістів, корупціонерів, тож їх не повинно бути в партіях з якими ми потенційно можемо створювати блок.

Стосовно цих двох партій, то вони не пройшли до Верховної ради 2006р. «Свобода» пішла на вибори у 2006 році самостійно, а УНП в блоці Костенка-Плюща. У 2007 році, УНП увійшла в ту збірну солянку, яка називається НУНС. «Свобода» йшла сама. Результати відомі. Тим не менш, президентські вибори засвідчили, що наш кандидат Олег Тягнибок ввійшов у десятку найпопулярніших політичних діячів країни. І це при тому, що нас добряче били в цій виборчій кампанії.

Стосовно виборів, будь-який союз передбачає відповідальність за всіх тих людей, які будуть внесені в відповідний список. Припустимо, ми пройшли в місцеву раду блоком. Але ж ми повинні відповідати не лише за своїх, а й ще за членів іншої партії. І тут виявляється найбільша проблема. За членів своєї партії можна відповідати через певну адміністративну підпорядкованість. За інших відповідати набагато важче і цілком імовірно, що вони тягтимуть вниз.

Ми не проти проводити спільні політичні акції з, приміром, Народним Рухом, УНП або козацькими організаціями тощо. Аби це тільки мало належний ефект та позитивні наслідки для українців Слобожанщини.

Ми маємо голову Тернопільської обласної ради Олексія Кайду. Соціологія в цьому регіоні напередодні виборів засвідчила, що, якщо «Свобода» йде сама, то прогнозували 15-18 відсотків, а якщо з УНП - то лише 8%.

Багато різних національних утворень програють тому, що не є послідовними у своїй повсякденній діяльності. А пересічний український виборець може пам’ятати про це не менше півроку. Наприклад, партія повинна мати таку історію та послужний список, які будуть свідчити, що дана партія ніколи не відходила (або навпаки) від своїх засадничих принципів.

У щоденній діяльності ми відкриті для спілкування з будь-якою громадською організацією, з будь-якими політичними проектами, навіть не партіями. Ми підтримуємо зараз тих людей, які організували конкурс ім. Гната Хоткевича, хоча в багатьох питаннях вони до нас ставляться критично. Ми їх не розглядаємо як політичних партнерів, але в питаннях захисту національної творчої спадщини, культури, наші позиції є тотожними.

Які заходи проводила Ваша організація?

 - Незважаючи на те, що нам намагаються довести, що Слобожанщина не є Україною, ми в 2010 році започаткували серію заходів приурочених до певних дат. Це центральна частина міста, як правило, сад Шевченка. Будемо анонсувати захід до дня матері. Тематично це пісні, це вірші, композиції, які прославляють матір. Традиційні українські цінності для нас є непорушні. 1 січня 2010 року ми вперше провели незаборонений смолоскипний марш. Оскільки цілий 2009 рік пройшов під знаком судових заборон на проведення аналогічних заходів, які (заборони) ініціювалися з боку міської ради.

Інші наші заходи спрямовані на захист довкілля та інтересів пересічних харківців. Долучалися до акцій на захист лісу від вирубки на П’ятихатках.  

Звернулися з позовом до суду, з вимогою скасувати рішення міської ради про припинення руху трамваїв, зокрема по вулиці Пушкінській. Автобуси, які їздять по місту замість трамваїв викидають в повітря дуже багато вихлопних газів, наповнюючи його вуглекислим газом, сполуками, що містять важкі метали тощо. Особливо в центральній частині міста просто дихати нічим. Ми проти того, щоб міські маршрути дублювалися між собою метро, тролейбусами і трамваями тощо. Це неприпустимо.

Транспорт повинен бути дешевим, соціально зорієнтованим і екологічно чистим. Звісно, це буде накладно для бюджету. Але щоб пільгові категорії не зловживали цим, наприклад працюючи кур’єрами, треба впровадити грошову компенсацію за проїзд, наприклад, 100 гривень на місяць. Зараз у цій галузі громадського транспорту спостерігається занепад, зокрема, ресурсної і ремонтної бази. Між тим, там є непоганий науковий потенціал, який можна використовувати на благо всього міста.

Які політичні, програмові та інші засади вашої партії?

 - Партія діє на основі української національної ідеї. В партійному житті ми керуємося принципом побудови кола однодумців, які насправді прийшли до організації змінити сутність життя. І поставити нарешті життя в Україні з голови на ноги, що би все перебувало на своїх місцях, як у будь-якій нормальній сільській чи міській хаті, там, де господар знає, що де лежить.  

Стосовно поточної проблематики, ми виступаємо за серйозні реформи в медицині, освіті тощо. Виступаємо за законодавчу заборону держслужбовцям займатися бізнесом, скоротити державний управлінський апарат. Платня в чиновника повинна бути не більшою за 10 тис грн., такою сумою можна перекривати всі необхідні потреби. В кого надзвичайно велика відповідальність – то максимум 20 тис.

У нашій програмі є скорочення чиновничого апарату на 60%. Чиновників, які будуть звільнені, але їм ще треба два місяці виплачувати грошові компенсації, слід посилати на громадські роботи. Наприклад, річки чистити і прибирати сміття.
Треба скасувати районні ради в містах.

Потрібно дбати про розвиток науки, нових технологій. Змінити порядок збору податків, треба, щоб більша частина зібраних податків залишалася на місцях. Є багато інших, на перший погляд дрібних, а, насправді, серйозних проблем.

Гроші, які виділяються на ремонти доріг витрачаються нерозумно, оскільки потрібно будувати нові дороги, хай це буде маленька частинка, але така, щоб вона найближчі 10 років не потребувала ремонтів, а якщо робити ямкові ремонти, то тут, навіть перевірити складно, чи залатали 500 ямок, чи менше, чи вже деякі з них знов ремонтувати треба. Це просто корупційна схема відмивання грошей, яку ніхто не хоче ламати.

Наші координати: м. Харків, вул. Революції, буд.14, кв.17.
www.kharkiv.svoboda.org.ua
Тел: 704-11-12

Біографія Ігоря Швайки:

Народився 1976 році. Мої батьки, на той час навчалися за межами України. Навчалися і працювали в республіці Калмикія. На той час була одна велика совєтська країна. На моє щастя, родина в 1978 році повернулася до України. До закінчення середньої школи я жив і навчався в луганській області в місті Лутугіне. Там закінчив середню школу. В 1993 році одержав свідоцтво про закінчення середньої школи з золотою медаллю і почав навчання в національній юридичній академії ім. Ярослава Мудрого. По завершенню в мене була приватна юридична практика. Була заснована приватна юридична фірма “Зевс”, в якій я працюю до останнього часу. З 2007 року я став членом всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Власне, з того часу, з початку 2008 року очолюю харківську обласну організацію.

Серед особистих захоплень, звичайно, спорт, плавання, автомобільний спорт, парашутний спорт, лижі. Серед особистого, власне, то є мої дітки. Дружина здебільшого розділяє мої погляди. Вона так само є юрист. Люблю подорожувати, але на те, як правило, не залишається часу.

comments powered by HyperComments