Галина Мисько: кожен може розраховувати на нашу допомогу

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 13 липня 2010, 18:35
Галина Мисько - незмінний керівник церковної амбулаторії при Свято-Дмитрівському Храмі УАПЦ міста Харкова. Саме про цю унікальну медичну структуру “Справжня варта” мала можливість порозмовляти з її очільницею безпосередньо на її місці роботи.
Галина Мисько: кожен може розраховувати на нашу допомогу

Коли була заснована амбулаторія?

 - Амбулаторія була заснована 14 серпня 1997 року на Дні Святителів Маковеїв. Офіційно зареєстрована в 1998 році. Називається вона єпархіальна амбулаторія при Харківсько-Полтавській єпархії Української Автокефальної Православної Церкви.

На яких засадах і кому надає допомогу Ваша амбулаторія?

- Амбулаторія працювала і буде працювати виключно на громадських засадах. Надає кваліфіковану медичну консультативну допомогу. Надають її професори і кандидати медичних наук та лікарі першої і вищої категорій. У вихідні дні, у вільний від основної роботи час ми всі працюємо в нашій амбулаторії і вирішуємо, куди далі можна посилати хворого. Направляємо і в лікарні, на своє основне місце роботи. Це провідні медичні установи міста Харкова. Наприклад, я працюю в Харківській Медичній Академії післядипломної освіти, психіатр за фахом на кафедрі наркології, кандидат медичних наук, доцент.

Перш за все нашими пацієнтами є наші парафіяни. Вони приходять зі своїми сім’ями, зі своїми родинами, родичами, знайомими. Приходять парафіяни й інших церков. Ми відкриті абсолютно для всіх. Для людей всіх віросповідань, всіх національностей і всіх релігій. Тому амбулаторія надає всім посильну допомогу. Багато ми звісно не можемо, оскільки немає медичного обладнання. У нас є лише портативний, такий, як для сімейного лікаря електро-кардіограф. То єдине, що ми маємо, і чим можемо надавати допомогу.


Розкажіть будь-ласка про інших лікарів амбулаторії

 - Мій заступник – Наталія Михайлівна Підопригора. Вона дитячий пульмонолог і фтизіатр, працює на кафедрі дитячої пульмонології і фтизіатрії теж Харківської Медичної Академії, є в нас доктор медичних наук, професор Маколінець, працює в Інституті Ортопедії і Травматології ім. Сітенка, зараз цей заклад називається інститут патології хребта ім. Сітенка. Є в нас з цього ж інституту кандидат медичних наук, старший науковий працівник Ігор Володимирович Котульський Василь Іванович, який є фахівцем зі зняття больового синдрому, зумовленого патологією хребта і суглобів. Є в нас лор лікар Тетяна Михайлівна Артамонова, терапевт Рябчук Лариса Миколаївна, кардіолог кандидат медичних наук, доцент Волос Богдан Омелянович, який працював кілька років працював керівником управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації. Спочатку в нас було десять лікарів, але через різні обставини залишилось сім. В нас працюють ті лікарі, які зголосилися надавати безкоштовну медичну допомогу, звернулися до владики Ігоря і до мене, написали заяви, принесли відповідні документи, тобто лікарів було оформлено на роботу офіційно.  

В якому приміщенні працює амбулаторія?

 - У нас є приміщення на другому поверсі церковної будівлі. Воно у свій час було абсолютно зруйноване. Настільки ми могли, ми відремонтували його. Ремонт скромний, дах часто підводить, але умови праці є.

Яким чином Ваша амбулаторія співпрацює з іншими медичними закладами міста?

Ми спрямовуємо наших пацієнтів до інших медичних закладів, коли на те є нагальна потреба. Ви знаєте, ніколи не було, щоби ми зверталися, і хворій людині відмовили. Зверталися і в другу, і в сімнадцяту лікарню, і в лікарню на бази медичного університету, лікарі завжди ішли назустріч.

Чи знаєте Ви хоча б приблизно, скільки пацієнтів Ви прийняли за час роботи амбулаторії?

За весь час ми прийняли більше трьох тисяч пацієнтів. Часто надаємо невідкладну медичну допомогу, зокрема, під час служби Божої, бувало й швидку викликали. Приходять до нас і психічно хворі люди. У таких людей стосунки з Богом особливі, і тягне таку людину до церкви. Такі хворі мають всілякі переживання, які виходять за рамки адекватної поведінки.

 

comments powered by HyperComments