Володимир В’ятрович, історик, екс-директор архіву СБУ: ... не можна миритися з тим, як влада переписує у підручниках історію України

П'ятниця, 27 серпня 2010, 14:24
Розпочалася практика, коли ті чи інші предмети історії залежить від політичної кон'юнктури, і то з'являються у підручниках з історії, то зникають. Теперішні підручники, як це показали на прикладі підручника з історії для 5 класу, є абсолютно проросійськими, а будь-яка об'єктивна інформація, яка розповідає про реально важкі відносини між українцями та росіянами протягом історії, просто вилучається без жодних коментарів.
Володимир В’ятрович, історик, екс-директор архіву СБУ: ... не можна миритися з тим, як влада переписує у підручниках історію України

-  Мене дуже вразило те, що з підручників зникла інформація про героїв Крут. Я вважаю, що власне ця інформація необхідна була в підручниках, тому що у всьому світі саме на таких прикладах виховуються нові патріоти держави. В нас, на жаль, цей подвиг школярів і студентів виявився зайвим і його з підручників вилучили.

Також абсолютно даремно говорити про якесь об’єктивне розуміння історії України в призмі її сучасності, якщо вилучаються такі величезні пласти історії як історія Української Повстанської Армії, постать Романа Шухевича. Також я не розумію, на якій підставі було вилучено інформацію про Помаранчеву революцію, адже незалежно від якоїсь політичної складової цього явища, це явище було справді масштабним в історії України. Це явище загальноєвропейського масштабу, тому що десятки років на вулиці не виходили кілька мільйонів людей захищати свої права. Очевидно, це явище має повне право на те, щоб бути в українській історії.

- На Вашу думку, чому переписують підручники з історії України?

- Сучасна влада України проводить не тільки проросійську політику, а я би навіть сказав, що вона веде просовєтську, прорадянську політику. Вона намагається повертатися до «кращих» зразків радянського минулого, і, відповідно, намагається штучно повернути історію на 20-30 років назад.

Але це абсолютно невдячна справа, тому що так чи інакше люди пам’ятатимуть і читатимуть про Крути, люди пам’ятатимуть про Українську Повстанську Армію. Просто вилученням цього матеріалу зі шкільних підручників, це не вилучиться з національної пам’яті як такої.

У будь-якому випадку усе це показує, наскільки далекими від якихось прогресивних методів діє сучасна влада. Ця влада діє за совковими традиціями і методологіями.

- Як має на усе це реагувати свідома громадськість? Чи можна миритися з таким діями влади?

- У жодному випадку з цим миритися не треба. Очевидно треба буде вимагати від Міністерства і міністра освіти роз’яснень. Тому що процедура переписування підручників передбачає обговорення спеціалістів і проведення громадських слухань. Нічого цього не було зроблено.

Нагадаємо, як повідомив автор книги для 5 класу "Вступ до історії України" Віктор Мисан, у нові шкільні підручники з історії за ініціативою Міністерства освіти та науки було внесено правки, покликані сформувати у школярів неагресивний образ Росії.

Зокрема, зі змісту підручників Міносвіти зажадало вилучити героїв Крут, Українських Січових Стрільців, визвольну боротьбу УПА в роки Другої світової війни, суспільно-політичні події і життя в Україні початку ХХІ століття тощо.

comments powered by HyperComments