Микола Коханівський: «Судова тяганина за пам’ятник Лєніна триває вже другий рік»

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 29 квітня 2011, 02:09
Микола Коханівський є членом Конгресу Українських Націоналістів. Особисто брав участь у пошкодженні пам’ятника Лєніну, що розташований у м. Києві на Бесарабській площі. Наразі триває судова тяганина.
Микола Коханівський: «Судова тяганина за пам’ятник Лєніна триває вже другий рік»

Миколу Коханівського звинувачують у хуліганстві, незважаючи на те, що пам’ятник Леніну, який він пошкоджував, уже виведений з реєстру пам’ятників Києва. Тобто існування такого пам’ятника на даний момент не підтверджується жодними документами.

Пане Миколо, виходячи з яких міркувань Ви пошкодили пам’ятник Лєніну? Це був прояв Вашої громадської позиції чи спроба якось вплинути на громадську думку?

-І так і так. По-перше, це моя громадська позиція. Я не люблю комуністів, тому що є українським націоналістом. У мене на це є особисті причини.

І, звісно ж, щоб тиснути на громадську думку. Якщо є якісь укази президента Віктора Ющенка, то вони мусять виконуватись. І якщо чинний президент не змушує виконавчу гілку влади це робити, то це мусить робити громада. Я це й зробив.

Як швидко Ви знайшли собі однодумців, щоб організувати таку акцію?

-Це не виявило якихось труднощів. Я знав таких хлопців, які з великим задоволенням згодились долучитися до цієї справи.

Чи притягують Вас за це до кримінальної відповідальності?

-Так. Звинувачують у хуліганстві за статтями ст. 296 ч. 2. Кримінального Кодексу України. Судова тяганина триває вже другий рік. Чергове судове засідання відбудеться 11 травня. Був перший суддя. З ним усі процедури які треба пройшли. З другим теж за пів року пройшли всі процедури і знову замінили суддю. Зараз новий суддя і «гарна пісня наша нова – починаєм її знову».

Тобто все це забирає час. А були якісь погрози з боку влади?

-Звісно, час від часу, погрози відбуваються.

Настільки мені відомо, Ви брали участь не лише в пошкодженні пам’ятника Лєніну. Це так?

-Так. Десь у грудні 2008 року добряче розбив пам’ятник Петровському, після чого влада була змушена його повністю знести. З Лєніним, на жаль, так не вийшло. Його десь за пів року реставрували.

Чи плануєте якісь аналогічні акції?

-Наразі такого сенсу немає. Ця влада є відверто окупаційною. Ламати пам’ятники, щоб потім за них сидіти не виходом з положення. Звісно їх бити треба, але в даний момент це не логічно, бо влада все одно їх реставрує. Я для себе бачу інше завдання – у революції, а саме поваленні цього режиму. Тоді символи автоматично будуть демонтовані.

Дякую за розмову.

comments powered by HyperComments